All Quiz's/MCQ/Bits Uploaded on this Blog
9
8
7
5
6
4
3
2
1

Advertisements

8/28/2009

Polity - Madhya Pradesh PSC Pre Exam 2008 - 56 Questions

Madhya Pradesh P.S.C. State Service (Pre.) Exam., 2008 - 56 Questions - Polity

51. The term 'Performance Budget' was coined by—
(A) Administrative Reforms Commission of India
(B) Second Hoover Commission of USA
(C) Estimates Committee of India
(D) First Hoover Commission of USA
Answer : (D)

52. During passing of budget in the Parliament 'Guilotine' is applied to those demands which are—
(A) Discussed and approved
(B) Discussed but not approved
(C) Discussed and reduced
(D) Not discussed for want of time
Answer : (D)

53. Audit of State Government is—
(A) A state subject
(B) A union subject
(C) In the concurrent list
(D) None of these
Answer : (B)

54. In which year was the Committee on Public Undertakings constituted by the Lok Sabha ?
(A) 1953
(B) 1956
(C) 1963
(D) 1964
Answer : (D)

55. The number of demands in the general budget for civil expenditure is—
(A) 103
(B) 106
(C) 102
(D) 109
Answer : (A)

56. The rule of lapse meAnswer
(A) All appropriations voted by the legislature expire at the end of the financial year
(B) All pending bills in Parliament lapse with its prorogation
(C) The demand for grants of a ministry lapse with criticism of its policy by the opposition
(D) The appropriation bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days
Answer : (A)

57. The C & AG of India does not audit the receipts and expenditure of—
(A) Municipal undertakings
(B) State Governments
(C) Government companies
(D) Central Government
Answer : (A)

58. The role of the Finance Commission in Central-State fiscal relations has been undermined by—
(A) The State Governments
(B) The Zonal Councils
(C) The Planning Commission
(D) The Election Commission
Answer : (A)

59. The Railway Budget was separated from the Central Budget in the year—
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923
Answer : (B)

60. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by—
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Prime Minister of India
(C) President of India
(D) Chairman of Rajya Sabha
Answer : (A)

61. The question asked orally after the question hour in the House is called—
(A) Supplementary question
(B) Short notice question
(C) Starred question
(D) Unstarred question
Answer : (C)

62. The economy cut motion seeks to reduce the proposed expenditure of a demand for grant by—
(A) Rupees one hundred
(B) Rupee one
(C) A specified amount
(D) An unspecified amount
Answer : (C)

63. Who was the Chairman of the Economic Reforms Commission (1981-84) ?
(A) Dharam Vira
(B) L. K. Jha
(C) K. Hanumanthiya
(D) B. G. Deshmukh
Answer : (B)

64. In which year was the decision of separating accounting function from audit function taken by the
Central Government for its financial administration ?
(A) 1950
(B) 1965
(C) 1976
(D) 2000
Answer : (C)

65. In which recruitment, in a system for higher position is open to all the qualified candidates who may
wish to apply is known as ?
(A) Direct recruitment
(B) Recruitment by promotion
(C) Ordinary recruitment
(D) Passive recruitment
Answer : (A)

66. 'Position classification' is the classification of—
(A) Salaries
(B) Duties
(C) Departments
(D) Personal status of incumbents
Answer : (B)

67. The civil service was defined as "professional body of officials, permanent, paid and skilled" by—
(A) Herman Finer
(B) O. G. Stahl
(C) Felix Nigro
(D) E. N. Gladden
Answer : (A)

68. A new All India Service can be created by—
(A) An amendment of the constitution
(B) An executive order
(C) A resolution under Article 312 of the Constitution
(D) A statute
Answer : (C)

71. Promotion in Civil Services indicates—
(A) Such changes in the situation which indicate difficult work and more important responsibility
(B) Change in the place of work
(C) TrAnswerfer of work from field to Headquarters
(D) Always an increase in pay
Answer : (A)

72. Which of the following is not an All India Service ?
(A) Indian Foreign Service
(B) Indian Administrative Service
(C) Indian Forest Service
(D) Indian Police Service
Answer : (A)

73. The Union Public Service Commission of India has been established under the—
(A) Article 315
(B) Article 320
(C) Article 325
(D) Article 335
Answer : (A)

74. Which of the following reports deals with the relations between the specialists and generalists ?
(A) Haldane Committee Report
(B) Sarkaria Commission Report
(C) Fulton Committee Report
(D) Kothari Committee Report
Answer : (C)

75. Reservation for the scheduled castes and scheduled tribes in the services has been provided in the
Indian Constitution under—
(A) Article 315
(B) Article 335
(C) Article 365
(D) Article 375
Answer : (B)

80. Constitutional Safeguards to civil servants in India are ensured by—
(A) Article 310
(B) Article 312
(C) Article 311
(D) Article 315
Answer : (C)

81. 'Mandamus' is a writ issued by the Court—
(A) Asking a public official or any authority to perform legal duties
(B) Enquiring into the legality of claim of any person to public office
(C) Asking a person who has detained any other person, to appear before a court
(D) Against any lower court not to do any act excess of their jurisdiction
Answer : (A)

82. Rajya Sabha in India consists of—
(A) 238 members
(B) 250 members
(C) 254 members
(D) 256 members
Answer : (B)

83. The features of Indian Federal System are—
1. Division of powers
2. Separation of powers
3. Independent judiciary
4. Leadership of the Prime Minister
5. A written constitution
Now choose the right option—
(A) 2, 3, 5
(B) 1, 4, 5
(C) 1, 2, 5
(D) 1, 3, 5
Answer : (D)

84. In which of the following articles of the constitution is the term 'Cabinet' mentioned ?
(A) Article 74
(B) Article 75
(C) Article 352
(D) Not mentioned in the Constitution
Answer : (C)

85. How many members are nominated to the State Legislative Council by the Governor ?
(A) 1/3rd
(B) 1/12 th
(C) 1/8th
(D) 1/6th
Answer : (D)

86. The Public Corporation is—
(A) Accountable to Finance Ministry only
(B) Partially accountable to Parliament
(C) Not accountable to Parliament
(D) Accountable to Parliament
Answer : (D)

88. The grants made in advance by the Lok Sabha in respect of estimated expenditure is called—
(A) Token grant
(B) Vote on credit
(C) Exceptional grant
(D) Vote on account
Answer : (D)

89. Impeachment proceedings against the President for violation of the Constitution can be initiated in—
(A) The Lok Sabha
(B) The Rajya Sabha
(C) Either House of Parliament
(D) The Supreme Court
Answer : (C)

90. Planning Commission was setup—
(A) Under the Government of India Act, 1935
(B) As per the provisions of the Constitution of India
(C) By a Cabinet resolution
(D) As per the recommendations of the National Development Council
Answer : (C)

91. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to—
(A) Chief Justice of India
(B) Prime Minister of India
(C) Vice-President of India
(D) Speaker of Lok Sabha
Answer : (C)

92. The duty of Finance Commission is not to recommend upon—
(A) Distribution of taxes between the Union and States
(B) Determination of principles which should govern the grantsin-aid from the Centre to the State
(C) Consideration of new items of revenue to be allocated to States
(D) Any other matter especially referred to the Commission
Answer : (C)

93. The term 'Federation' has been used in the Indian Constitution in—
(A) Article 373
(B) Article 280
(C) Article 90
(D) Nowhere
Answer : (D)

94. A Governor can issue an ordinance—
(A) Whenever he likes
(B) Whenever Chief Minister advises him
(C) Whenever the State Legislature is not in session
(D) When the Union Government tells him to do so
Answer : (C)

95. Charged expenditure upon the Consolidated fund of India—
(A) Is submitted to the vote of Parliament
(B) Is not submitted to the vote of Rajya Sabha
(C) Is not submitted for the sanction of the President
(D) Is not submitted to the vote of Parliament
Answer : (D)

96. Which Article of the Constitution of India deals with the nomination of the Anglo-Indian community in the State Legislative Assembly ?
(A) Article 239
(B) Article 267
(C) Article 333
(D) Article 403
Answer : (C)

97. The principal function of Directorates in a State Government is to—
(A) Undertake policy implementation
(B) Render auxiliary services
(C) Facilitate policy formulation
(D) Promote inter-agency cooperation and coordination
Answer : (A)

98. The District treasury comes under the control of the—
(A) State Government
(B) District Collector
(C) District Treasury Officer
(D) Chief Secretary
Answer : (B)

99. The existence of the Second Chamber (Legislative Council) in the state largely depends on the wishes of the—
(A) People
(B) High Court
(C) Governor
(D) Legislative Assembly
Answer : (D)

100. The Minister-Civil Servant relationship in India emerged as a result of—
(A) Government of India Act, 1935
(B) Montagu-Chelmsford Reforms, 1919
(C) Indian Constitution, 1950
(D) Morley-Minto Reforms, 1909
Answer : (B)

101. Village Panchayat is accountable to the—
(A) Panchayat Samiti
(B) Zila Parishad
(C) Chairman of the Village Panchayat
(D) People of their constituency
Answer : (D)

102. Who among the following is known as 'the father of local selfgovernment' in India ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lord Canning
(C) Lord Ripon
(D) Lord Wellesley
Answer : (C)

103. Ashok Mehta Committee recommended for the establishment of—
(A) Nagar Panchayat
(B) Panchayat Samiti
(C) Mandal Panchayat
(D) Gram Panchayat
Answer : (C)

104. The first municipal corporation in India was set-up at Madras in the year—
(A) 1767
(B) 1687
(C) 1667
(D) 1678
Answer : (B)

107. Who conceived the concept of Gram Swaraj ?
(A) Jaya Prakash Narain
(B) Vinoba Bhave
(C) Mahatma Gandhi
(D) Swami Dayanand
Answer : (C)

108. State Finance Commission is appointed by a State Government every five year to determine—
(A) Financial resources of the state for placing state's requirements before the Union Government
(B) Development requirements of the state for formulating State Five Year Plan
(C) Budgetary requirements of various departments of the state government
(D) Pattern of distribution of state's tax revenue between the state government and local bodies (both rural and urban) and the pattern of grant-in-aid to local bodies
Answer : (D)

111. According to 73rd Constitutional Amendment Act, the minimum age for contesting elections to the Panchayati Raj Institutions should be—
(A) 18 years
(B) 23 years
(C) 21 years
(D) 25 years
Answer : (C)

114. Eleventh Schedule of the Constitution relating to the Panchayats contains—
(A) 18 items
(B) 28 items
(C) 19 items
(D) 29 items
Answer : (D)

117. The State Election Commission conducts, controls and supervises municipal elections under—
(A) Article 240(1)
(B) Article 241(2)
(C) Article 243(K)
(D) Article 245(D)
Answer : (C)

119. Under which of the Article of the Constitution of India did the District Planning Committee come into existence ?
(A) 243 ZD
(B) 243 ZE
(C) 244 ZD
(D) 242 ZD
Answer : (A)

120. Which of the following is not the duty of a District Magistrate ?
(A) Maintenance of Law and Order
(B) Collection of land revenue
(C) Implementation of poverty alleviation programmes
(D) Conduct of local bodies elections
Answer : (D)

No comments:

Followers