Advertisements

August 31, 2009

Indian Rupee and History

Introduction


Rupee is the name given to the official currency that is used in several countries including India, Bhutan, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Mauritius, Maldives and Indonesia. The name rupee comes from the Sanskrit language word 'rupyakam' meaning silver coin. Rupee in different regions is denoted with different symbols most commonly Rs, and Rp. One unit of the currency is equivalent to one hundred equal paise.

Among all the countries mentioned above that have rupee as their national currency; the Indian rupee is the most important with respect to value, preference and popularity. India stands among those countries that discovered the need for a currency and the first rupee coins were issued as early as in the 16th century. The currency code and numeric code for Indian rupee according to the ISO 4217 standard are INR and 356 respectively. The currency in India is denoted with the sign Rs.

Overview


India retains the reputation of issuing the some of the earliest coins in the history of mankind. The currency of India i.e. the Indian rupee is also one of the well-established currencies in the world. The importance of the Indian rupee in the world market is characterized by the fact that Bhutan and Nepal peg their currencies to the Indian rupee. Moreover, the Indian rupee is considered a legal tender in Bhutan that has dollorized the currency. Indian rupee does not use the western number system and has a number system of its own. As in the western number system, the large values of money are counted in terms of hundred, thousand, million and billion respectively, in the Indian number system the large values are counted as hundred, thousand, lakh and crore. The Indian number system is also popular among the countries like Pakistan, Nepal, Myanmar, Bhutan and Bangladesh.

Earlier the rupee coins were made up of silver and that is where this name 'rupee' is derived from as the word 'rupyakam' means silver coin in the Sanskrit language. But when the large silver mines were discovered in the United States of America and parts of European continent, the value of silver declined drastically as compared to gold on which all the other strong economies were based. As a result, the value of Indian rupee also declined as compared to other currencies in the world and this incident is called the 'fall of rupee'.

Structure

Indian rupee did not use the decimal system and rather was subdivided into 16 annas till 1957. In 1957, the decimal monetary system was adopted and one unit of rupee was restructured equivalent to 100 equal paise. The currency in the country is issued in the form of banknotes and coinage, the Reserve Bank of India and the Government of India possessing the issuing authority for banknotes and coins respectively. The central bank i.e. the reserve bank of India is entitled to change the banknote series and the Mahatma Gandhi series, which is in circulation currently, was launched in 1996. The notes are issued in 7 denominations i.e. Rs 5, Rs 10, Rs 20, Rs 50, Rs 100, Rs 500, Rs 1000. Two more denominations for banknotes i.e. Rs 1 and Rs 2 are still in circulation but no new notes are being printed as coins for both these denominations are being minted now. Each note depicts the face value of the note in 17 languages. The notes also have some unique features quite often called the security features that help in avoiding the duplicity and illegal circulation of the notes. These features include
  • Mahatma Gandhi watermark
  • Silver security
  • Latent image
  • Micro-lettering
  • Fluorescence
  • Optically variable ink
  • Back to back registration

Coins for the Indian currency are minted in 7 denominations namely 10 paisa, 20 paisa, 25 paisa, 50 paisa, Rs 1, Rs 2 and Rs 5 under the Coinage act 1906. The country has four coin mints one each at Mumbai (Maharashtra), Hyderabad (Andhra Pradesh), Kolkata (West Bengal), Noida (Uttar Pradesh). Like in the case of banknotes, the management of circulation of coins is in the hands of the Reserve Bank of India.

History


India is the place where the concept of coinage developed at its earliest in around 6th century BC which later on built the base for other currencies of the world. according to the historians, the Indian currency i.e. rupee was brought into existence by Sher Shah Suri in the 16th century and it was evaluated as equal to 40 copper coins per rupee. The dominance of Mughals over India started diminishing when the British arrived in the country. The paper money was introduced under their reign in the latter part of the 18th century. Bank of Hindostan made the earliest rupee notes issues in the year 1770.

It was followed  by some more issues of the currency notes by private and presidency banks. For 100 odd years, the issue of bank notes by the private and presidency banks continued but with the formation of The Paper Currency Act  in 1861, the issue of notes was monopolized by the Government of India. The government of India (British India) initially appointed the presidency banks as their agents to help it with the circulation of bank notes as it was a tough job to promote the use of common note over a wide stretch of area. The notes had to be made a legal tender due to the problem arising from the redemption of these notes.

In 1867, the presidency banks were dismantled from the positions as the  agents to the Government of India and the responsibility of the management of the currency was given to the mint masters, account generals and the controller of the currency. The first series of notes that was issued by the government of India was the Victoria portrait series. The notes in the series were uni-faced and were issued in 5 denominations. This series was replaced by the underprint series of notes in 1867 which was kept in use for than 50 years. This long duration of time observed many positive changes in the bank note quality and introduction of a few security features as well. The need to issue small denominations note arose with the beginning of the world war I and Rs 1 note was issued for the first time.

In 1923, the underprint series was replaced by the king's portrait series and they were continued to be used till 1935. The reserve bank of India took over the authority to print and circulate banknotes from the government of India. The notes bearing the portrait of George V was replaced by the notes bearing the portrait of George VI in 1938. In 1940, the one rupee note was re-launched due to the emergence of second world war. The notes with the portrait of George VI were in circulation till 1947 and were taken off the money market with the independence of India. The Indian rupee was adopted as a sole currency of the country and the use of all other domestic coinage was put to an end. The country adopted the decimalization standards in the year 1957. The current Mahatma Gandhi's portrait series was introduced in the year 1996.

Factors affecting the exchange rates between two countries


The volatility in the foreign exchange rates depends upon a numerous macro economic factors that have different degrees of importance to different economies of the world. Some special and exceptional factors affecting the rates may also exist in the case of different countries. Following are shown the common factors on which the foreign exchange rate depends

  • Flow of imports and exports between the countries
  • Flow of capital between the countries
  • Relative inflation rates
  • Fluctuation limits on exchange rate imposed by the governments of the countries
  • Merchandise trade balance
  • Rate of inflation in the country
  • Flow of funds between the countries for the payment of stock and bond purchases
  • Relative growth
  • Short term and long term interest rate differentials
  • Cost of borrowings

August 28, 2009

LARGEST & SMALLEST CONSTITUENCIES AREA WISE

LARGEST CONSTITUENCIES (AREA WISE)

No.

Name of P C

STATE / UT

Area (Sq Mtrs)



LADAKH

JAMMU & KASHMIR

172374108504



BARMER

RAJASTHAN

55074347377



KACHCHH (SC)

GUJARAT

41414347585



ARUNACHAL EAST

ARUNACHAL PRADESH

39703819946



ARUNACHAL WEST

ARUNACHAL PRADESH

39613001158



MANDI

HIMACHAL PRADESH

32016685177



BIKANER (SC)

RAJASTHAN

31400851943



BASTAR (ST)

CHHATTISHGARH

28613698301



JODHPUR

RAJASTHAN

24257745589



MIZORAM (ST)

MIZORAM

20267859342

SMALLEST CONSTITUENCIES ( AREAWISE)

No.

Name of P C

STATE / UT

Area (Sq Mtrs)

1

LAKSHADWEEP

LAKSHADWEEP

30292967

2

MUMBAI SOUTH

MAHARASHTRA

39387943

3

KOLKATA UTTAR

WEST BENGAL

44312447

4

MUMBAI NORTH CENTRAL

MAHARASHTRA

45418289

5

MUMBAI SOUTH CENTRAL

MAHARASHTRA

49054389

6

CHENNAI CENTRAL

TAMIL NADU

62584855

7

HYDERABAD

ANDHRA PRADESH

66040709

8

MUMBAI NORTH EAST

MAHARASHTRA

68555700

9

MUMBAI NORTH WEST

MAHARASHTRA

72721974

10

CHANDNI CHOWK

DELHI

77504890

August 27, 2009

HPPSC Naib Tehsildar Prelim 2008 - 108 questions

HPPSC Naib Tehsildar Prelim. (held on 03-08-2008)


1.Who dubbed emergency (declared on 26th June, 1975) as "Anushasan Parva"?

a.Devkant Baruah

b.Vasant Sathe

c.Vinoba Bhave

d.Shrimati Indira Gandhi

Answer - c

 

2.Who was the moving force behind the reconstruction of vandalised Somnath Temple after independence?

a.Sardar Vallabhbhai Patel

b.Dr K M Munshi

c.Dr Jeev Raj Mehta

d.Dr Rajendra Prasad

Answer - a

 

 3.Why did Dr. Ambedkar turn down the offer of Rs. Nine Crores made by Nizam of Hyderabad in case he embraced Islam along with his followers?

a.He feared his followers will desert him

b.He was not a purchasable commodity

c.Very offer was against his grain

d.Dissociation from his moorings was totally unacceptable to him

Answer - d

 

 

4.To whom Mahatma Gandhi called his "Conscience Keeper"?

a.Chakravarti Raj Gopalachari

b.Sardar Patel

c.Kasturba Gandhi

d.Denn Bandhu Andrewz

Answer - a

 

 5."Posterity shall scarcely believe that such a mortal of flesh and bone ever trod this earth." Who has made this observation about Mahatma Gandhi?

a.Pandit Jawaharlal Nehru

b.Romin Rolland

c.Albert Einstein

d.Louis Fisher

Answer - c

 

 6.Where did Lord Buddha deliver his first sermon?

a.Bodh Gaya

b.Sarnath (Mrig Dav)

c.Raj Griha

d.Vaishalee

Answer - b

 

7.The first "Tirthankar" of Jainism was

a.Rishabha Dev

b.Parshvanath

c.Neminath

d.Shantinath

Answer - a

 

8.Which Ramayan contains the following couplet highlighting the glory of motherland?

a.Valimik Ramayan

b.Anand Ramayan

c.Adhyatma Ramayan

d.Kritvasee Ramayan

Answer - b

 

9.Among the following for which temple "Rathyatra" happens to be principal celebration?

a.Varanashi (Vishvanath Temple)

b.Jammu (Raghunath Temple)

c.Madurai (Meenakshi Temple)

d.Puri (Jagannath Temple)

Answer - d

 

10.In which scripture do we find the division of human life in four Ashramas?

a.Shatpath Brahman

b.Manu Smriti

c.Aitareya Brahman

d.Shrimad Bhagvad Geeta

Answer - a

 

11.The marriage of King Dushyanta and Shakuntla fall in which category of marriage?

a.Anulom Vivah

b.Pratilom Vivah

c.Gandharva Vivah

d.Brahma Vivah

Answer - c

 

12.Which work of antiquity is known as Pancham Vada (Fifth Veda)?

a.Natyashastra of Bharat Muni

b.Mahabharat

c.Yogavashistha

d.Brahma Sutra

Answer - b

 

13.Gindar, Gidda, Terah Talee and Bihoo happen to be

a.Folk dances

b.Religious festivals

c.Marriages rituals

d.Songs of Separation

Answer - a

 

14.The Ajanta mural paintings depict episodes from

a.Ramayana

b.Jataka stories

c.Shiv Purana

d.Panchtantra

Answer - b

 

15.Out of the following fundamental rights which right has been termed as "The soul and heart of Indian Constitution" by Dr. Ambedkar?

a.Right against exploitation

b.Right of freedom of religion

c.Right to equality

d.Right to constitutional rededies

Answer - d

 

16.Among the following Chief Justices of India who acted as President of India?

a.M. Hidaytullah

b.P B Gajendra Gadkar

c.Yashwant Vishnu Chandrachud

d.P N Bhagvati

Answer - a

 

17.When does the general debate on any bill take place in the Lok Sabha?

a.At the time of introduction of the bill

b.At the time of second reading

c.At the reporting stage

d.At the time of third reading

Answer - b

 

18.Which schedule of Indian Constitution is related to languages?

a.Fifth

b.Eighth

c.Tenth

d.Fourth

Answer - b

 

19.By which method the members of Constituent Assembly were elected?

a.Directly by the people

b.Nomination by Indian National Congress and Muslim League

c.Indirect Election by Provincial Assemblies

d.Nomination by British Government

Answer - c

 

20.What is the official language of Sikkim?

a.English

b.Lepcha

c.Bhutiya

d.Hindi

Answer - b,c

 

21.How much amount does an MP get annually including pay and various allowances?

a.Rs 25 lakh

b.Rs 30 lakh

c.Rs 20 lakh

d.Rs 15 lakh

Answer - a

 

22.Which ministry has got jurisdiction in the matters of National Flag, National Emblem and National Bird?

a.Home Ministry

b.Minister of Human Resources

c.Forest and Environment Ministry

d.Ministry of Agriculture

Answer - a

 

23.Who has termed Indian Federal System as Quasi Federal?

a.Morris Jones

b.Sir Ivor Jennings

c.Professor Harold J. Laski

d.Professor K C Wheare

Answer - d

 

24.Among the following directive principles which is in consonance with Gandhian philosophy?

a.Equal pay for equal work

b.Empowerment of Gram Panchayats

c.Free Legal Assistance

d.Separation of judiciary and executive

Answer - b

 

25.Who administers oath of office to the speaker of Lok Sabha?

a.The President

b.Chief Justice of the Supreme Court

c.Chief Election Commissioner

d.Oath no required

Answer - d

 

26.Tata group has taken over GCIL, a large company in the field of chemicals. After this takeover in which field Tata group shall become second largest company?

a.Production of Soda Ash

b.Production of Nylon

c.Production of Sodium Chloride

d.Production of Sulphuric Acid

Answer - a

 

27.Who endorses finally the five year plan of India?

a.Parliament

b.National Development Council

c.Cabinet Committee on Economic Affairs

d.Ministry of Finance

Answer - b

 

28.The major factor conducive for rapid growth of Indian exports to

a.Imposition of import duty

b.liberlisation of economy

c.recession in other countries

d.diversification of exports

Answer - d

 

29.Which is the correct statement about the Planning Commission of India?

a.A constitutional body

b.A statutory body

c.created by executive order

d.quasi judicial body

Answer - c

 

30.Among the following which is the larges trade union, so far as membership is concerned?

a.Bharative Mazdoor Sangh

b.INTUC

c.Hind Mazdoor Sabha

d.AITUC

Answer - a

 

31.For which purpose World Bank provided a loan of 600 million dollar to India in the Year 2007?

a.To strengthen rural co-operative structure

b.To increase agricultural production

c.Urban infrastructural development

d.Rural electrification

Answer - a

 

32.Among the following industrial companies with which company Venu Gopal Dhoot is associated?

a.Sujlon

b.Videocon

c.Ranbaxy

d.Glaxo

Answer - b

 

33.Which one is not a correct statement regarding the Nav Ratna companies?

a.Right to joint enterprises

b.Autonomy to invest upto Rs 2000 crores in joint enterprises

c.Right to raise indigenous or foreign capital

d.Right to make structural changes

Answer - b

 

34.Who determines the share of states in the central taxes?

a.Finance Commission

b.Ministry of Finance

c.Central Cabinet

d.Planning Commission

Answer - a

 

35.The principal aim of "Vision Statement" adopted recently for North-Eastern states is

a.Decisive thrust against militancy in the North-East

b.To bring seven sisters in the main stream

c.Expansion of hydro-electric power potential

d.To enable the North-Eastern states to attain national economic eminence

Answer - d

 

36.The oldest mountain range of India is

a.Vindhyachal-Satpura

b.Sahyadri

c.Himalaya

d.Adawala (Aravalli)

Answer - d

 

37.Where is the famous Simhgarth fort?

a.Chhattisgarh

b.Maharashtra

c.Rajasthan

d.Madhya Pradesh

Answer - b

 

38.Where is the forest area known as Silent Valley?

a.Kerala

b.Mizoram

c.Uttarakhand

d.Arunachal Pradesh

Answer - a

 

39."Kiang", a variety of Asiatic wild ass is found in

a.Rann of Kuchh

b.Laddakh

c.Corbett National Park

d.Orissa

Answer - b

 

40.Plateau refers to

a.Land surrounded by mountains

b.Land covered by snow

c.A broad stretch of high land

d.None of the above

Answer - c

 

41.Which city of India is known as "Sun City"?

a.Amritsar

b.Itanagar

c.Jodhpur

d.Gwalior

Answer - c

 

42.At which place river Ganga is formed as a result of confluence of Alaknanda and Bhagirathi?

a.Dev Prayag

b.Rudra Prayag

c.Karna Prayag

d.Vishnu Prayag

Answer - a

 

43.Which Indian state is introduced as "God's own country" by its tourism department?

a.Jammu and Kashmir

b.Himachal Pradesh

c.Sikkim

d.Kerala

Answer - d

 

44.The river that flows between Vindhya mountain range and Satpura is

a.Narmada

b.Tapti

c.Chambal

d.Godavari

Answer - a

 

45.Which state government has given Cabinets Minister's rank to its eminent singer in order to honour him?

a.Maharashtra

b.West Bengal

c.Assam

d.Karnataka

Answer - c

 

46.Who was the first ever woman Chief Minister of any state of Indian union?

a.Nandini Satpathi

b.Sucheta Kriplani

c.Jai Lalita

d.Janki Ramchandran

Answer - b

 

47.Amon the following awards founded by K K Birla foundation which award is given to a man of letters belonging to a particular state?

a.Shankar Award

b.Vachaspati Honour

c.Bihar Award

d.Vyas Honour

Answer - c

 

48.According to the report of forest ministry the forest area of Himachal Pradesh had increased during the 2003-2005 A.D. How much increase has been reported?

a.10%

b.11%

c.9%

d.12%

Answer - b

 

49."Khanjan Nayan", a novel written by renowned Hindi novelist Amrillal Nagar depicts the life and creation of a Krishna devotee poet. Who is that eminent poet?

a.Raskhan

b.Soor Das

c.Nand Das

d.Kumbhan Das

Answer - b

 

50.Birth anniversary of which prominent figure of Indian renaissance was declared to be celebrated as 'Youth Day' every year by Government of India in the year 1985 AD?

a.Raja Ram Mohan Roy

b.Keshavachandra Sen

c.Swami Vivekananda

d.Sri Aurbindo

Answer - c

 

51.Which phase of Mahatma Gandhi's life is the subject-matter of widely acclaimed novel "Pehla Girmitiya"?

a.Stay in England

b.South Africa Days

c.Champaran Satyagraha

d.Civil Disobedience Movement

Answer - b

 

52.From which book Mahatma Gandhi adopted the concept of "Sarvodaya"?

a.The kingdom of God is within you

b.Unto this last

c.Shrimad Bhagvad Geeta

d.Waldane

Answer - b

 

53.Who refuted the existence of Gandhism during the life-time of Mahatma Gandhi?

a.Indian Communists

b.Revolutionaries

c.Muslim League

d.Mahatma Gandhi himself

Answer - d

 

54.Which plan of British Government was rejected by Mahatma Gandhi by terming it as "a post-dated cheque drawn on an insolvent bank"?

a.Cabinet Mission Plan

b.Montague-Chelmsford Reforms

c.Cripps Mission Plan

d.Wavell Plan

Answer - c

 

55.To whom Mahatma Gandhi acknowledged as his political mentor?

a.Dada Bhai Naoroji

b.Gopal Krishna Gokhle

c.Madhav Govind Ranaday

d.Madan Mohan Malviya

Answer - b

 

56.Who was the composer of Mahatma Gandhi's favourite bhajan "Vaishnav Jan To Tere Kahiye"?

a.Meera Bai

b.Narsingh Mehta

c.Jala Ram Bapu

d.Kundnika Kapdiya

Answer - b

 

57.What was sent as wedding gift by Mahatma Gandhi to British Queen Elizabeth II on the eve of her marriage?

a.His autobiography

b.Good wishes message

c.Khadi Handkerchief

d.Nothing

Answer - c

 

58.In which city of India Asian Development Bank has opened its residential office?

a.Mumbai

b.Bangluru (Bangalore)

c.New Delhi

d.Chennai

Answer - c

 

59.Where was Mahatma Gandhi's Headquarter prior to establishment of Sabarmati Ashram?

a.Wardha

b.Amaravati

c.Korchab

d.Khera

Answer - c

 

 

62.The shrine of Renuka is associated with

a.Lord Krishna

b.Sansar Chand

c.Bhargva Parshu Ram

d.Vashistha

Answer - c

 

 

71.Which temple of Kangra was destroyed by the force of Mahmood Ghaznavee?

a.Mahakal Temple

b.Chamunda Temple

c.Brajeshwari Temple

d.Jwalamukhi Temple

Answer - c

 

72.The first Sikh Commander to invade Kangra in the later half of 18th century AD was

a.Jai Singh Kanhaiya

b.Hari Singh Nalwa

c.Jassa Singh Ramgarhiya

d.Banda Bahadur

Answer - c

 

73.Name the ruler of Nurpur who was taken as a prisoner to Lahore in 1558 AD by Bairma Khan and was put to death there?

a.Paharee Mal

b.Bhkhta Pal

c.Kailash Pal

d.Kakro Pal

Answer - b

 

74.Who was the first President of Himalaya Riyasate Prajamandal?

a.Dr. Yashwant Singh Parmar

b.Baba Kanshi Ram

c.Padma Dev

d.Bhagmal

Answer - c

 

75.Where did the martyrdom of Pratap Singh took place who inspired the masses to rise against Britishers in 1857?

a.Dharamshala

b.Shimla

c.Jonginder Nagar

d.Srimour

Answer - a

 

76.Wazir Ram Singh of Nurpu, who gave sleepness nights to British commanders during the secon Anglo-Sikh War, was exiled to

a.Andamans

b.Dehradun

c.Singapore

d.Aden

Answer - c

 

 

108.Which is the seat of Indian Institute of Advanced Studies?

a.Dalhousie

b.Sunder Nagar

c.Shimla

d.Una

Answer - c

 

109.The new year festival in "Chandra" and "Bhaga" valley is called

a.Phaguli

b.Haldo

c.Gochi

d.Chaurasi

Answer - b

 

110.When did the Union Territory of Himachal Pradesh become a full fledged state?

a.24th March, 1952

b.15th August, 1954

c.25th January, 1971

d.1st November, 1966

Answer - c

 

111.Which Upanishad deals with "Paravidya" and "Aparavidya"?

a.Ishopanishad

b.Kathopanishad

c.Mundakopanishad

d.Mandukya Upanishad

Answer - c

 

112.Which heritage building of India has recently been included in the list of world heritage sites recognised by UNESCO?

a.Hampi

b.Red Fort

c.Qutub Minar

d.Konark Sun Temple

Answer - b

 

113.Which countries have adopted Europe's unified currency Euro since January, 2008?

a.Malta and Cyprus

b.Norway and Finland

c.Portugal and Spain

d.None of these

Answer - a

 

114.A violent incident that occurred at Chauri-Chaura was responsible for the withdrawal of non-co-operation movement. In which state is Chauri-Chaura is situated?

a.Bihar

b.Uttar Pradesh

c.Punjab

d.Uttarakhand

Answer - b

 

115.In the recently held(1st January, 2008) elections to elect five non-permanent members to UN security council which continent was able to get two members elected from its ranks?

a.Asia

b.Africa

c.South America

d.Europe

Answer - b

 

116.In the year 2008, the British government has appointed an Indian economist as its chief economist. He happens to be

a.Professor Amartya Sen

b.Professor Jagdish Bhagwati

c.Parthsarthee Shome

d.Shubhassheesh Gangopadhyaya

Answer - c

 

117.Who has been declared "Person of the Year" for the year 2007 by the prestigious magazine "Time"?

a.Vladimir Putin

b.Gordon Brown

c.Railah Odinga

d.Nicholas Sarkozi

Answer - a

 

118.The year long one hundred fiftieth anniversary celebrations of which historically important event in the annals of modern India have concluded recently?

a.Jalianwala Bahg Episode

b.Founding of Congress

c.First War of Independence

d.Dandi March

Answer - c

 

119.Which company has launched the most economical Laptop "Mileap" in the January, 2008?

a.Microsoft Corporation

b.Infosys

c.Wipro

d.HCL

Answer - d

 

120.The important issue decided by Lisbon Treaty in December 2007, is

a.Arresting the climate change

b.Reformation of decision-making procedure of European union

c.Expansion of Shenzan area

d.Curbing the terrorism

Answer - b

 

121.Which gas is used to ripen the fruits?

a.Methane

b.Hydrogen

c.Ammonia

d.Ethylene

Answer - d

 

122.Which is the biggest part of earth's atmosphere?

a.Carbon dioxide

b.Nitrogen

c.Oxygen

d.Hydorgen

Answer - b

 

123.While climbing a mountain a person bends forward to

a.reduce fatigue

b.avoid slipping

c.increase speed

d.increase stability

Answer - d

 

124.The acid commonly present in Lemon and Grapes is

a.Lactic acid

b.Citric acid

c.Ascorbic acid

d.Tartaric acid

Answer - c

 

125.Which part of human body is affected first of all by nuclear radiation?

a.Eyes

b.Heart

c.Liver

d.Lungs

Answer - d

 

126.Optical Fibers are mainly used for which of the following?

a.Eye Surgery

b.Weaving

c.Communication

d.Musical Instruments

Answer - c

 

127.Which metal is mixed with iron to prepare steel?

a.Nickel

b.Chromium

c.Aluminium

d.Zinc

Answer - a,b

 

128.Among the following which industry requires heavy water?

a.Sugar

b.Atomic Energy

c.Textiles

d.Steel

Answer - b

 

129.Which factor is considered responsible for the phenomenon of global warming?

a.Greenhouse has effect

b.Forest fire

c.Dry farming

d.Radioactivity

Answer - a

 

130.Name the vitamin which is conducive for the clotting of blood?

a.Vitamin A

b.Vitamin B

c.Vitamin K

d.Vitamin C

Answer - c

 

131.What is the purpose of mixing baking soda in kneaded flour?

a.To generate moisture

b.To get flavour

c.To obtain fine colouring

d.Generation of Carbon dioxide

Answer - d

 

132.What was the basic aim of Akali movement?

a.Reformation of Sikh religion

b.Enhancement of Sikh Unity

c.Redemption of Gurudwaras from the clutches of Mahants

d.Protection of holy shrines of Sikhs

Answer - c

 

133.Who was termed " Father of Indian Unrest" by British journalist Valentine Chirol?

a.Subhash Chandra Bose

b.Chandrashekhar Azad

c.Lokmanya Tilak

Answer - c

 

134.Who ensured Swamin Vivekananda's participation in the World Parliament of Religions held in September, 1893 by unstinted and all-round help?

a.Maharaja of Mysore

b.Madras Devotees

c.Bhaskar Setupati of Ramnadu

d.Raja Ajeet Singh Khetari

Answer - d

 

135.Hurling to a bomb on Viceroy Lord Hardinge on the eve of Delhi Durbar was challenge to British imperialism. The revolutionary who performed this act of outstanding boldness was

a.Lala Hardayal

b.Ras Bihar Bose

c.Zorawar Singh Barhat

d.Vasant Vishwas

Answer - b

 

136.Where did Swami Dayananda Saraswati complete his magnum opus "Satyartha Prakash"?

a.Mathura

b.Haridwar

c.Udaipur

d.Jodhpur

Answer - c

 

137.Who was known as "Frontier Gandhi" during freedom movement?

a.Khan Abdul Gaffar Khan

b.Khan Mamdot

c.Sikandar Hayat Khan

d.Doctor Khan

Answer - a

 

138.Who eulogised as "Prophet of Nationalish" by Deshbandhu Chitranjan Das?

a.Mahatma Gandhi

b.Vipinchandra Pal

c.Sri Aurbindo

d.Lokmanya Tilak

Answer - c

 

139.The title of Netaji Subhash Chandra Bose's autobiography is

a.Bliss it was that Dawn

b.Living an Era

c.Roses in December

d.An Indian Pilgrim

Answer - d

 

140.Our national song "Vande Mataram" was composed by

a.Ravindranath Thakur

b.Subrahmanyam Bharati

c.Makhanlal Chaturvedi

d.Bankim Chandre Chattopadhyaya

Answer - d

 

141.Who carried out the feat of extra-ordinary philanthropy of donating at a time rupee 32 lack way back in 1916 to Madan Mohan Malaviyaji to enable him to establish Banaras Hindu University?

a.Maharaja of Kashi

b.Jamshedji Tata

c.Raja Baldev Das Birla

d.Jamnalal Bajaj

Answer - c

 

142.M A Jinnah, as Governor General of Pakistan, issued a stern warning to rioters of Karachi not touch the statue of a great Indian leader, installed at a prominent place in the city. Name that towering Indian leader whom even Jinnah respected so profoundly?

a.Lokmanya Tilak

b.Mazrul Huq

c.Dada Bhai Naoroji

d.Pandit Motilal Nehru

Answer - a

 

143.Who has underlined the melancholy of Taj Mahal in the following soul stirring words:"Taj is a teardrop on the cheeks of time".

a.Mahadevi Verma

b.Sumitranandan Pant

c.Ravindranath Pant

d.Parveen Shakir

Answer - c

 

 

145.Who was W C Rand, who was assassinated by Chafekar brothers in 1897?

a.Police Commissioner of Pune

b.British Judge

c.Chaiman of Pune Plague Commission

d.Medical Docto

Answer - c

 

146.Who case sarcastic aspersion on the members of Swaraj Dal for their practices of entering the council chamber and then walking out of it on one pretext or the other, by terming it as "Patriotism in Locomotion"?

a.Sardar Patel

b.Shrinivas Shastri

c.Sir Tej Bahadur Sapru

d.Surendranath Bannerjee

Answer - c

 

147.What was the basic factor that prompted reorganisation of states on linguistic basis after independence?

a.Report of State of Reorganisation Commission

b.Death of P. Shri Ramulu

c.Report of Dhar Committee

d.Justice Wanchoo Committee Report

Answer - b

 

148.Who propounded the concept of Total Revolution?

a.Jaiprakash Narayan

b.Vinoba Bhave

c.Dr. Ram Manohar Lohiya

d.Acharya Narender Dev

Answer - a

 

149.Why did Prime Minister Lal Bahadur Shastri call upon the people to observe "Vijaya Vrata" on every Monday?

a.To give a befitting reply to bellicose Pakistan

b.To enhance the spirit of sacrifice in the masses

c.To accept the challenge of Canada in the matter of foodgrains

d.To instil the spirit of Chivalry in the youth

Answer - c

 

150.Kam Raj Plan aimed at

a.Improvement of national economy

b.Removal of thorns in flesh in congress organisation and government that troubled Pandit Nehru

c.Encouragement to national integration

d.Drafting a model code of conduct for MLAs and MPs

Answer - b

August 26, 2009

Part 2: 50+ Questions in World Geography MCQ


1. What mountains traditionally serve a boundary separating Europe from Asia ?
A. The Alps
B. The Himalayas
C. The Caucasus
D. The Urals
Answer - d

2. In which continent some of its parts are over 1500 miles from the sea and in which the hottest as well as the coldest climates of the world are to be found?
A. Asia
B. Europe
C. America
D. Australia
Answer - a

3. The continent whose southern tip lies closest to Antarctica is:
A. South America
B. Africa
C. Australia
D. Asia
Answer - a

Followers