All Quiz's/MCQ/Bits Uploaded on this Blog
9
8
7
5
6
4
3
2
1

Advertisements

8/31/2009

Indian Rupee and History

Introduction


Rupee is the name given to the official currency that is used in several countries including India, Bhutan, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Mauritius, Maldives and Indonesia. The name rupee comes from the Sanskrit language word 'rupyakam' meaning silver coin. Rupee in different regions is denoted with different symbols most commonly Rs, and Rp. One unit of the currency is equivalent to one hundred equal paise.

Among all the countries mentioned above that have rupee as their national currency; the Indian rupee is the most important with respect to value, preference and popularity. India stands among those countries that discovered the need for a currency and the first rupee coins were issued as early as in the 16th century. The currency code and numeric code for Indian rupee according to the ISO 4217 standard are INR and 356 respectively. The currency in India is denoted with the sign Rs.

Overview


India retains the reputation of issuing the some of the earliest coins in the history of mankind. The currency of India i.e. the Indian rupee is also one of the well-established currencies in the world. The importance of the Indian rupee in the world market is characterized by the fact that Bhutan and Nepal peg their currencies to the Indian rupee. Moreover, the Indian rupee is considered a legal tender in Bhutan that has dollorized the currency. Indian rupee does not use the western number system and has a number system of its own. As in the western number system, the large values of money are counted in terms of hundred, thousand, million and billion respectively, in the Indian number system the large values are counted as hundred, thousand, lakh and crore. The Indian number system is also popular among the countries like Pakistan, Nepal, Myanmar, Bhutan and Bangladesh.

Earlier the rupee coins were made up of silver and that is where this name 'rupee' is derived from as the word 'rupyakam' means silver coin in the Sanskrit language. But when the large silver mines were discovered in the United States of America and parts of European continent, the value of silver declined drastically as compared to gold on which all the other strong economies were based. As a result, the value of Indian rupee also declined as compared to other currencies in the world and this incident is called the 'fall of rupee'.

Structure

Indian rupee did not use the decimal system and rather was subdivided into 16 annas till 1957. In 1957, the decimal monetary system was adopted and one unit of rupee was restructured equivalent to 100 equal paise. The currency in the country is issued in the form of banknotes and coinage, the Reserve Bank of India and the Government of India possessing the issuing authority for banknotes and coins respectively. The central bank i.e. the reserve bank of India is entitled to change the banknote series and the Mahatma Gandhi series, which is in circulation currently, was launched in 1996. The notes are issued in 7 denominations i.e. Rs 5, Rs 10, Rs 20, Rs 50, Rs 100, Rs 500, Rs 1000. Two more denominations for banknotes i.e. Rs 1 and Rs 2 are still in circulation but no new notes are being printed as coins for both these denominations are being minted now. Each note depicts the face value of the note in 17 languages. The notes also have some unique features quite often called the security features that help in avoiding the duplicity and illegal circulation of the notes. These features include
  • Mahatma Gandhi watermark
  • Silver security
  • Latent image
  • Micro-lettering
  • Fluorescence
  • Optically variable ink
  • Back to back registration

Coins for the Indian currency are minted in 7 denominations namely 10 paisa, 20 paisa, 25 paisa, 50 paisa, Rs 1, Rs 2 and Rs 5 under the Coinage act 1906. The country has four coin mints one each at Mumbai (Maharashtra), Hyderabad (Andhra Pradesh), Kolkata (West Bengal), Noida (Uttar Pradesh). Like in the case of banknotes, the management of circulation of coins is in the hands of the Reserve Bank of India.

History


India is the place where the concept of coinage developed at its earliest in around 6th century BC which later on built the base for other currencies of the world. according to the historians, the Indian currency i.e. rupee was brought into existence by Sher Shah Suri in the 16th century and it was evaluated as equal to 40 copper coins per rupee. The dominance of Mughals over India started diminishing when the British arrived in the country. The paper money was introduced under their reign in the latter part of the 18th century. Bank of Hindostan made the earliest rupee notes issues in the year 1770.

It was followed  by some more issues of the currency notes by private and presidency banks. For 100 odd years, the issue of bank notes by the private and presidency banks continued but with the formation of The Paper Currency Act  in 1861, the issue of notes was monopolized by the Government of India. The government of India (British India) initially appointed the presidency banks as their agents to help it with the circulation of bank notes as it was a tough job to promote the use of common note over a wide stretch of area. The notes had to be made a legal tender due to the problem arising from the redemption of these notes.

In 1867, the presidency banks were dismantled from the positions as the  agents to the Government of India and the responsibility of the management of the currency was given to the mint masters, account generals and the controller of the currency. The first series of notes that was issued by the government of India was the Victoria portrait series. The notes in the series were uni-faced and were issued in 5 denominations. This series was replaced by the underprint series of notes in 1867 which was kept in use for than 50 years. This long duration of time observed many positive changes in the bank note quality and introduction of a few security features as well. The need to issue small denominations note arose with the beginning of the world war I and Rs 1 note was issued for the first time.

In 1923, the underprint series was replaced by the king's portrait series and they were continued to be used till 1935. The reserve bank of India took over the authority to print and circulate banknotes from the government of India. The notes bearing the portrait of George V was replaced by the notes bearing the portrait of George VI in 1938. In 1940, the one rupee note was re-launched due to the emergence of second world war. The notes with the portrait of George VI were in circulation till 1947 and were taken off the money market with the independence of India. The Indian rupee was adopted as a sole currency of the country and the use of all other domestic coinage was put to an end. The country adopted the decimalization standards in the year 1957. The current Mahatma Gandhi's portrait series was introduced in the year 1996.

Factors affecting the exchange rates between two countries


The volatility in the foreign exchange rates depends upon a numerous macro economic factors that have different degrees of importance to different economies of the world. Some special and exceptional factors affecting the rates may also exist in the case of different countries. Following are shown the common factors on which the foreign exchange rate depends

  • Flow of imports and exports between the countries
  • Flow of capital between the countries
  • Relative inflation rates
  • Fluctuation limits on exchange rate imposed by the governments of the countries
  • Merchandise trade balance
  • Rate of inflation in the country
  • Flow of funds between the countries for the payment of stock and bond purchases
  • Relative growth
  • Short term and long term interest rate differentials
  • Cost of borrowings

RRB - Part2 - 2007 - 100Q

1. An emulsion is a colloid of a—
(A) Gas in a liquid
(B) Liquid in a liquid
(C) Liquid in a gas
(D) Gas in a solid

2. Percentage of carbon in steel ranges from—
(A) 0.1 to 1.5
(B) 1.5 to 3.0
(C) 3.0 to 4.0
(D) 4.0 to 6.0

3. Which of the following is not present in German-silver ?
(A) Copper
(B) Nickel
(C) Silver
(D) Zinc

4. According to the latest estimates, the literacy rate (% of population) in India is—
(A) 63%
(B) 65%
(C) 67%
(D) 68%

5. Who won the U.S. Open (Lawn Tennis) in September 2007 ?
(A) Novak Djokovic
(B) Roger Federer
(C) Rafael Nadal
(D) None of the above

6. Who propounded the theory of 'Economic Drain of India' during British imperialism ?
(A) W. C. Bannerji
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Gopalkrishna Gokhale
(D) Gandhiji

7. First Indian Commander-in-Chief was—
(A) Gen. K.S. Thimayya
(B) Gen. K. M. Kariappa
(C) S. H. F. J. Manekshaw
(D) None of the above

8. A computer virus is—
(A) A chemical that attacks silicon.
(B) A micro-organism that destroys integrated circuits
(C) Data that the computer fails to handle
(D) A special kind of computer programme

9. India has a coastline of—
(A) 5500 km
(B) 6500 km
(C) 7500 km
(D) 8400 km

10. Jawahar Tunnel, the largest in India is located in the State of—
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Himachal Pradesh

11. The most literate union territory in India is—
(A) Delhi
(B) Lakshadweep
(C) Chandigarh
(D) Puducherry

12. Which of the following is the smallest Parliamentary Constituency in terms of area ?
(A) Chandni Chowk (Delhi)
(B) Sadar (Delhi)
(C) Kolkata North West
(D) Mumbai South

13. Who is the author of the book 'Two Lives' ?
(A) Vikram Seth
(B) James Patterson
(C) Ved Mehta
(D) Khushwant Singh

14. Which of the following sets of countries are referred to as 'The Golden Crescent' the largest opium industry in the world ?
(A) Myanmar, Laos and Thailand
(B) Afghanistan, Iran and Iraq
(C) Afghanistan, Pakistan and Iran
(D) Myanmar, Malaysia and Thailand

15. Which is the anti-coagulant substance in blood ?
(A) Fibrinogen
(B) Heparin
(C) Thrombin
(D) Globin

16. Which group of the following countries participated in the 'Malabar 07,' a six days joint naval exercise (September 4-9) involving 25 warships, in the Bay of Bengal ?
(A) India, U. S., Japan, Australia and South Korea
(B) India, U.S., Australia, Singapore and South Korea
(C) India, U.S., Japan, Singapore and Australia
(D) India, U.S., Japan, Singapore and South Korea

17. Who coined the term 'Hindu rate of growth' for Indian economy ?
(A) A. K. Sen
(B) Kirit S. Parikh
(C) Raj Krishna
(D) Montek Singh Ahluwalia

18. Sri ARVIND KEJRIWAL has been selected for the RAMON MAGSAYSAY AWARD for 2006 for his important contribution in the field—
(A) Formation of Pani (water) Panchayats in Rajasthan helping rural people in facing their acute water problem
(B) Effective implementation of the 'National Minimum Employment Guarantee Scheme' in rural areas
(C) 'Right to Information' movement and empowering citizens to fight corruption
(D) Extending education to children of slum dwellers in Delhi

19. The three day VIII World Hindi Conference was held in July, 2007 at—
(A) New Delhi
(B) London
(C) Now York
(D) Kathmandu

20. In which country is the volcano Mount Gamkonora, the highest peak of Halmahera island, which erupted in July, 2007 located ?
(A) Japan
(B) Indonesia
(C) Russia
(D) France

21. Name the Vice-captain of the Indian Cricket Team which toured South Africa in T-20 tournament recently—
(A) Virender Sehwag
(B) Anil Kumble
(C) Irfan Pathan
(D) Yuvraj Singh

22. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) consists of—
(A) China, Russia, Kazhakistan, Uzbekistan, Tajikistan and Kyrgyzstan
(B) China, Russia, Mongolia, Kazhakistan, Uzbekistan and Tajikistan
(C) China, Russia, Mongolia, Iran, Kazhakistan and Uzbekistan
(D) China, Russia, Iran, Uzbekistan, Tajikistan and Kyrgyzstan

23. Which one of the following companies announced sometime back the launch of India's first personal computer with one terabyte hard drive capacity ?
(A) Infosys Technologies
(B) Wipro
(C) HCL Infosystems
(D) IBM

24. Which of the following companies has become the highest ranked Indian company in the Fortune Global 500 list (at 135th position) in terms of sales ?
(A) Wipro
(B) Reliance
(C) Indian Oil Corporation
(D) ONGC

25. Which one of the following has not been included in the list of new seven wonders ?
(A) Roman Colosseum (Italy)
(B) Machu Picchu (Peru)
(C) Eiffel Tower in Paris (France)
(D) Christ the Redeemer (Brazil)

26. The Chairman of the Indian Censor Board of Film is—
(A) Shri Anupam Kher
(B) Shri Gulzar
(C) Smt. Sharmila Tagore
(D) Shri Sanjeev Kumar

27. The major harmful gas emitted by automobile vehicles which causes air pollution is—
(A) Carbon Monoxide
(B) Methane
(C) Carbon dioxide
(D) Ozone gas

28. Who among the following is not a classical economist ?
(A) David Ricardo
(B) John Stuart Mill
(C) Thomas Malthus
(D) John Maynard Keynes

29. According to the Employment Outlook 2007 reports of the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), the number of new jobs created in India every year from 2000 to 2005 is—
(A) 5 million
(B) 8 million
(C) 11 million
(D) 13 million

30. 'World Bank' is also known as—
(A) International Bank for Reconstruction and Development
(B) International Bank for Rehabilitation and Development
(C) International Bank for Refinance and Development
(D) International Bank for Research and Development

31. By which Bill does the Government propose collection of revenues for a year ?
(A) Economic Bill
(B) Finance Bill
(C) Supplementary Bill
(D) None of the above

32. Which is the oldest trade union organization in India ?
(A) Indian National Trade Union Congress (INTUC)
(B) Centre of Indian Trade Unions (CITU)
(C) All India Trade Union Congress (AITUC)
(D) Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS)

33. Prof. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution to the field of—
(A) Food and Famines
(B) Welfare economics
(C) Indian economy
(D) Poverty

34. Which of the following items is a major item of Indian export ?
(A) Computer chips
(B) Potato chips
(C) Textile garments
(D) Car engines

35. Indian agriculture is typically characterised as—
(A) Land surplus, labour scarce economy
(B) Land surplus, labour surplus economy
(C) Land scarce, labour surplus economy
(D) Land scarce, labour scarce economy

36. The process of curing inflation by reducing money supply is called—
(A) Cost-push inflation
(B) Demand-pull inflation
(C) Disinflation
(D) Reflation

37. Which of the following pair of goods are close substitutes ?
(A) Milk and Sugar
(B) Sugar and Tea
(C) Tea and Coffee
(D) Coffee and Biscuits

38. Long-term funds in the capital market can be raised either by borrowing from certain institutions or through—
(A) Issue of note
(B) Taking loan from Government
(C) Issue of securities
(D) Taking loan from foreign institutions

39. As required by the WTO agreement, the Indian Patent Act was amended in 1999. The Act first came into force in the year—
(A) 1965
(B) 1970
(C) 1975
(D) 1980

40. The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if—
(A) Emergency under Article 352 is in operation
(B) All the State Assemblies of the country make such a request
(C) The President sends such a message to Parliament
(D) None of the above

41. The President of India enjoys emergency powers of—
(A) Four types
(B) Two types
(C) Five types
(D) Three types

42. Sarvodaya stands for—
(A) Total revolution
(B) Non-cooperation
(C) Upliftment of all
(D) Non-violence

43. Right to property was removed from the list of Fundamental Rights during the rule of—
(A) Indira Gandhi Government
(B) Morarji Desai Government
(C) Narasimha Rao Government
(D) Vajpayee Government

44. The chapter or Fundamental Duties includes—
(A) Duty to cherish and follow the noble ideals which inspired our freedom movement
(B) Duty to vote in General Election
(C) Duty to promote the sense of fraternity among the people
(D) Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election

45. In which city of South Africa was Gandhi beaten up and thrown off the pavement by the white people ?
(A) Cape Town
(B) Durban
(C) Johannesburg
(D) Pretoria

46. A national political party is one which receives 4% of the total votes polled in—
(A) Two or more States
(B) The capital city
(C) Four or more States
(D) In all the States

47. The basic features of the Indian Constitution which are not amendable under Article 368 are—
(A) Sovereignty, territorial integrity, federal system and judicial review
(B) Sovereignty, territorial integrity and parliamentary system of government
(C) Judicial review and the federal system
(D) Sovereignty, territorial integrity, federal system, judicial review and parliamentary system of government

48. Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy ?
(A) Part I
(B) Part III
(C) Part IV
(D) Part V

49. How many types of writs can be issued by the Supreme Court ?
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 6

50. Which of the following countries is not a member of the SAARC ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Maldives
(D) Myanmar

51. The Supreme Court of India enjoys—
(A) Original jurisdictions
(B) Advisory jurisdictions
(C) Appellate and advisory jurisdictions
(D) Original, appellate and advisory jurisdictions

52. Who attended the Congress of Oppressed Nationalists at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Dr. Ansari
(D) Motilal Nehru

53. Who amongst the following made it possible for the Indians to enter the Indian Civil Service through an open competitive examination ?
(A) William Bentinck
(B) Dalhousie
(C) Mayo
(D) Ripon

54. In which year Lala Lajpat Rai was deported to Mandalay for organising the agrarian movement in Punjab ?
(A) 1905
(B) 1907
(C) 1909
(D) 1911

55. Which Governor General had entertained Ranjit Singh with great honour at Ropar ?
(A) Minto I
(B) William Bentinck
(C) Hastings
(D) Auckland

56. The Khajli Sultans of Delhi were—
(A) Mongols
(B) Afghans
(C) Turks
(D) A Jat tribe

57. The 'Arya Samaj' was founded by—
(A) Swami Dayananda Saraswati
(B) Swami Vivekananda
(C) Keshav Chandra Sen
(D) Ishwar Chandra Vidyasagar

58. Maulana Abul Kalam Azad started an Urdu Weekly, The Al-Hilal in 1912, but, on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in—
(A) 1913
(B) 1914
(C) 1915
(D) 1916

59. High Courts were established in Calcutta, Bombay and Madras in—
(A) 1935
(B) 1919
(C) 1892
(D) 1862

60. Who was the first Woman President of Indian National Congress ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Sucheta Kripalani
(C) Rajkumari Amrit Kaur
(D) Annie Besant

61. Arabs were defeated in 738 A. D. by—
(A) Pratiharas
(B) Rashtrakutas
(C) Palas
(D) Chalukyas

62. Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century ?
(A) Prarthana Samaj
(B) Brahmo Samaj
(C) Arya Samaj
(D) Rama Krishna Mission

63. The rulers of Vijayanagar promoted—
(A) Hindi, Marathi and Sanskrit
(B) Malayalam, Tamil and Sanskrit
(C) Tamil, Telugu and Sanskrit
(D) Telugu, Urdu and Sanskrit

64. In India, the irrigation of agricultural land is carried out maximum by—
(A) Canals
(B) Wells
(C) Tubewells
(D) Tanks

65. The four largest planets of the Solar System in decreasing sizes are—
(A) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus
(B) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune
(C) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune
(D) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune

66. Which of the following produces maximum crude petroleum in India at present ?
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Off-shore Bombay High
(D) Coastal Tamil Nadu

67. India is one of the largest producers of manganese are in the world along with—
(A) China and Russia
(B) Brazil and Russia
(C) Australia and U.S.A.
(D) South Africa and U.S.A.

68. The 'Chipko Movement' is related to—
(A) Wildlife preservation
(B) Forest conservation
(C) Scientific agriculture
(D) Deforestation

69. Which of the following rivers makes an estuary ?
(A) Cauvery
(B) Krishna
(C) Narmada
(D) Ganga

70. Baltora glacier is located in—
(A) Karakoram ranges
(B) Pamir plateau
(C) Shivalik
(D) Alps

71. The largest producer of world's mica is—
(A) U.S.A.
(B) U.K.
(C) Canada
(D) India

72. The International Date Line is the—
(A) 180° Longitude
(B) 88½° East Longitude
(C) Equator
(D) 0° Longitude

73. Which of the following countries has highest percentage of land under cultivation ?
(A) China
(B) U.S.A.
(C) Canada
(D) India

74. Aryabhata was launched from—
(A) Sriharikota
(B) Mahe
(C) Chandipur
(D) Daman

75. How for does the Exclusive Economic Zone of a country extend from her coast ?
(A) 120 km
(B) 220 km
(C) 320 km
(D) 420 km

76. In which of the following groups, animals bear no teeth ?
(A) Peacock, Ostrich, Tortoise
(B) Owl, Loris, Crow
(C) Alligator, Turtle, Tortoise
(D) Turtle, Kiwi, Cow

77. Jaundice is a symptom of disease of—
(A) Kidney
(B) Liver
(C) Pancreas
(D) Thyroid

78. The vaccination against small pox involves the introduction of—
(A) Killed germs
(B) Weakened germs
(C) Live antibodies
(D) Activated germs

79. Deficiency of Vitamin B6 in man causes—
(A) Rickets
(B) Scurvy
(C) Beri-beri
(D) Anaemia

80. Which is the national flower of India ?
(A) Rose
(B) Lotus
(C) Lily
(D) Sunflower

81. First successful heart transplantation was done by—
(A) D. S. Paintal
(B) C. N. Barnard
(C) D. Shetty
(D) P. K. Sen

82. Yellow Fever is transmitted by—
(A) Aedes
(B) Anopheles
(C) House-fly
(D) Culex

83. Which one of the following is a major green house gas ?
(A) Carbon dioxide
(B) Chloro fluorocarbon
(C) Carbon monoxide
(D) Freon

84. In atmosphere the lowermost layer is—
(A) Troposphere
(B) Exosphere
(C) Ionosphere
(D) Strato sphere

85. Washing of peeled vegetables removes the vitamin—
(A) A
(B) C
(C) D
(D) E

86. Pasteurisation is the process in which milk is heated to—
(A) 60° C for 10 minutes
(B) 63° C for 20 minutes
(C) 63° C for 30 minutes
(D) 72° C for 10 minutes

87. Match List-I with List-II and give the correct answer from the code given below :
List-I (Discoverer)
(a) Jenner
(b) Watson
(c) Landsteiner
(d) Flemming
List-II (Discoveries)
1. Blood grouping
2. Penicillin
3. Vaccination
4. Double helix
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 2 4 1

88. Which of the following is most elastic ?
(A) Rubber
(B) Wet clay
(C) Steel
(D) Plastic

89. The first ever robot spacecraft to probe planet Venus was named—
(A) Galileo
(B) Magellan
(C) Newton
(D) Challenger

90. A man with colour blindness will see red as—
(A) Yellow
(B) Blue
(C) Green
(D) Violet

91. Comets revolve around the—
(A) Earth
(B) Venus
(C) Sun
(D) Jupiter

92. When a person walking in bright Sunlight enters a dark room, he is not able to see clearly for a little while because—
(A) The eye muscles cannot immediately adjust the focal length of the eye lens
(B) The retina retains the bright images for sometime and becomes momentarily insensitive
(C) The iris is, unable to contract the pupil immediately
(D) The iris is unable to dilate the pupil immediately

93. The swing of a spinning cricket ball in air can be explained on the basis of—
(A) Sudden change in wind direction
(B) Buoyancy of air
(C) Turbulance caused by wind
(D) Bernoulli's theorem

94. The freezer in a refrigerator is fitted near the top—
(A) To keep it away from hot compressor which is nearer to the bottom
(B) Because of convenience
(C) It facilitates convection currents
(D) To minimise power consumption

95. The chemical name of 'Common salt' is—
(A) Sodium chloride
(B) Sodium nitrate
(C) Ammonium chloride
(D) Calcium chloride

96. Denatured spirit is ethanol mixed with—
(A) Petrol
(B) Kerosene
(C) Water
(D) Pyridine

97. The metal, which is a constituent of vitamin B12 is—
(A) Iron
(B) Magnesium
(C) Zinc
(D) Cobalt

98. The most abundant inert gas in the atmosphere is—
(A) Helium
(B) Neon
(C) Argon
(D) Krypton

99. Which metal is extracted from sea water ?
(A) Potassium
(B) Magnesium
(C) Aluminium
(D) Beryllium

100. Precentage of lead in lead pencils is—
(A) 0
(B) 31 – 66
(C) 40
(D) 80

Answers with Explanations
1. (B) 2. (A) 3. (C)
4. (B) As per population census 2001 the literacy rate in India is 64•8%.
5. (B) 6. (B) 7. (B) 8. (D) 9. (C)
10. (A) 11. (B) 12. (A) 13. (A) 14. (C)
15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (C) 19. (C)
20. (B) 21. (D) 22. (A) 23. (C) 24. (C)
25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D) 29. (C)
30. (A) 31. (B)
32. (C) AITUC was established is 1920, which was the first national level trade union organisation in India to organise workers in the country.
33. (B) 34. (C) 35. (C) 36. (C) 37. (C)
38. (C) 39. (B) 40. (A) 41. (D) 42. (C)
43. (B) 44. (A) 45. (B) 46. (C) 47. (D)
48. (C) 49. (C) 50. (D) 51. (D) 52. (A)
53. (B) 54. (B) 55. (B) 56. (C) 57. (A)
58. (C) 59. (D) 60. (D) 61. (A) 62. (B)
63. (C) 64. (A) 65. (C) 66. (A) 67. (A)
68. (B) 69. (D) 70. (A) 71. (D) 72. (A)
73. (D) In India cultivated land is nearly 55% while in USA it is only 44%.
74. First Indian satellite Aryabhata was launched on April 19, 1975 by the Soviet rocket, Cosmodrome (Soviet Union).
75. (C) 76. (A) 77. (B) 78. (C) 79. (D)
80. (B) 81. (B) 82. (A) 83. (A) 84. (A)
85. (B) 86. (C) 87. (C) 88. (C) 89. (B)
90. (C) 91. (C) 92. (B) 93. (D) 94. (C)
95. (A) 96. (C) 97. (D) 98. (C) 99. (B)
100. (A)

RRB Bhopal- Ticket Collector - GS - 55Q

1. The main sources about the Indus Valley civilization are —
(A) Inscriptions
(B) Coins
(C) Manuscripts on leaves of palm and birch
(D) Archaeological excavations

2. The propounder of Yoga School of Philosophy was —
(A) Patanjali
(B) Gautam
(C) Jaimini
(D) Shankaracharya

3. The term 'Double Fault' is related to the game of —
(A) Badminton
(B) Golf
(C) Tennis
(D) Cricket

4. Which of the following pairs of names are related ?
(A) Golf- Polo
(B) Soccer- Football
(C) Billiards- Snookers
(D) Volleyball- Football

5. Which of the following pairs is the highest peak of India ?
(A) Kanchanjungha
(B) Nanda Devi
(C) Mount Everest
(D) Kamet

6. After how many years elections are held to elect the members of Rajya Sabha ?
(A) 6 years
(B) 2 years
(C) 3 years
(D) 4 years

7. Which of the following is the longest river in India ?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Yamuna
(D) Godavari

8. Which of the following vitamins is obtained from sunlight ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin C
(C) Vitamin D
(D) Vitamin B

9. How many bones are there in the human body ?
(A) 206
(B) 202
(C) 204
(D) 203

10. Which of the following is the longest river in the world ?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi
(D) Danube

11. Silk is mostly obtained from —
(A) Ujjain
(B) Koshambi
(C) Taxila
(D) Varanasi

12. Who among the following is associated with the Sarnath Inscription ?
(A) Ashoka
(B) Harshavardhana
(C) Chandra Gupta Maurya
(D) Samundra Gupta

13. Which of the following names of play ground is correct ?
(A) Ring – Skating
(B) Diamond – Cricket
(C) Field – Cycling
(D) Bull – Tennis

14. Who among the following is competent to amend the provisions of citizenship ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Prime Minister
(D) Chief Justice of the Supreme Court

15. Who among the following administers the oath of office to the President ?
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) Prime Minister
(C) Vice President
(D) Speaker of the Lok Sabha

16. Who among the following administers the oath of office to the Chief Justice of a High Court ?
(A) Governor
(B) President
(C) Chief Justice of the Supreme Court
(D) Council of Ministers

17. Railway in included in which of the following lists ?
(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) None of these

18. Who among the following was the first and last woman ruler of Delhi ?
(A) Razia Beghum
(B) Chand Bibi
(C) Mumtaz
(D) Karnavati

19. Who among the following was the first to land on moon ?
(A) Neil Armstrong
(B) Tenzing Norgay
(C) Rakesh Sharma
(D) Edwin Aldrin

20. Who among the following was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Santosh Yadav
(C) Dicky Dolma
(D) None of these

21. Zero hour is the period
(A) just after question hour in both Houses of Parliament —
(B) at the starting of the sitting
(C) at the end of sitting
(D) None of these

22. The maximum interval between the two sessions of the Houses is —
(A) Six months
(B) 3 months
(C) 2 months
(D) one year

23. The period of proclamation of emergency is —
(A) one month
(B) two months
(C) six months
(D) one year

24. The Chief Minister who remained in the office for the longest period —
(A) Jyoti Basu
(B) Lalu Prasad
(C) Mayawati
(D) M. Karunanidhi

25. The Salarjung Museum is located in —
(A) Hyderabad
(B) Bhopal
(C) Patna
(D) Ranchi

26. Which of the following gases is filled in a balloon ?
(A) Helium
(B) Hydrogen
(C) Bromine
(D) Oxygen

27. Which of the following is called Banker's Bank ?
(A) Reserve Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Punjab National Bank
(D) None of these

28. Who was the President of the Constituent Assembly ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Bhimrao Ambedkar
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Sachchidanand Sinha

29. Which of the following is the longest platform in the world ?
(A) Kharagpur
(B) Kolkata
(C) Leningrad
(D) Tokyo

30. Who among the following built the Grand Trunk road ?
(A) Shershah
(B) Akbar
(C) Humayun
(D) Shahjehan

31. Focus on the age eye is adjusted through —
(A) Retina
(B) Iris
(C) Comea
(D) Lens

32. Who among the following was the ruler of Kalinga ?
(A) Kharvela
(B) Ashoka
(C) Samudragupta
(D) None of these

33. Maximum oil can be extracted from —
(A) Sunflower
(B) Groundnut
(C) Mustard
(D) Cardamom

34. The most suitable conductor is —
(A) Saline water
(B) Fresh water
(C) Pure water
(D) None of these

35. The mausoleum of which saint is located in Ajmer ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Badruddin Zacharia
(C) Khwaja Walliullah
(D) Abdul Shatari

36. Gobar gas mainly contains —
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Propane
(D) Butane

37. Who among the following invented the decimal system ?
(A) Aryabhatt
(B) Copernicus
(C) Magellan
(D) Charak

38. Nose starts bleeding when one climbs up mountain due to —
(A) low pressure
(B) high pressure
(C) height
(D) None of these

39. In which of the following sectors maximum number of women are employed ?
(A) Tea
(B) Agriculture
(C) Jute
(D) Textile

40. Railway earns maximum revenue from —
(A) freight charges
(B) passenger fares
(C) advertisement
(D) None of these

41. Which of the following is called the laughing gas ?
(A) Nitrogen Oxide
(B) Hydrogen Oxide
(C) Nitrous Oxide
(D) Sulphur Oxide

42. Who was the first Indian to qualify for Olympics ?
(A) Shiny Abraham
(B) PT Usha
(C) Karmam Malleshwari
(D) Jyotirmony Sikdar

43. During Shivaji's childhood, who among the following exercised the maximum influence on his character ?
(I) Jija Bai, his mother
(II) Dadaji Kondadev, his tutor
(III) Shahji Bhonsle, his father
(A) I Only
(B) I and III
(C) I, II and III
(D) I and II

44. 'Black Hole Episode' was the main cause of —
(A) Battle of Buxar
(B) Battle of Plassey
(C) Battle of Wandiwash
(D) Battle of Haldighati

45. Who is known as the 'Grand Old Man of India' ?
(A) Khan Abdul Ghaffar Kan
(B) C. Rajgopalachari
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Dadabhai Naoroji

46. The slogan 'Inquilab Zindabad' was first raised by —
(A) Lokmanya Tilak
(B) Veer Savarkar
(C) Chandrashekhar Azad
(D) Bhagat Singh

47. Which of the following is/ are true about Sarojini Naidu ?
(a) She was the First Woman President of the Congress
(b) She was the first Woman Governor in independent India
(c) She was the first Health Minister in independent India
(d) She wrote the famous 'Golden Bough'
(A) a, b and d
(B) a and c
(C) a and b
(D) Only b

48. Which planet looks reddish in the night sky ?
(A) Mercury
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

49. Geostationary orbit is at a height of —
(A) 6 km
(B) 1000 km
(C) 3600 km
(D) 36,000 km

50. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from —
(A) Cosmic rays
(B) Ultrasonic waves
(C) Infra- red rays
(D) Ultraviolet rays

51. Nights are cooler in the deserts than in the plains because —
(A) sand radiates that more quickly than the earth
(B) the sky remains clear most of the time
(C) sand absorbs heat more quickly than the earth
(D) None of these

52. Which of the following is the highest plateau in the world ?
(A) Colorado Plateau
(B) Pamir Plateau
(C) Patagonia Plateau
(D) Potwar Plateau

53. Pointing towards a woman Manju said that 'She is the sister of father of son of my mother'. How is that woman related to woman ?
(A) Aunt
(B) Sister
(C) Niece
(D) None of these

54. Tipu Sultan was the ruler of —
(A) Hyderabad
(B) Madurai
(C) Mysore
(D) Vijayanagar

55. Which of the following passes through India ?
(A) Tropic of Cancer
(B) Tropic of Capricorn
(B) Prime Meridian
(D) Equator

Answers
1. (D) 2. (A) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (B)
11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (A) 20. (A)
21. (A) 22. (A) 23. (A) 24. (A) 25. (A) 26. (A) 27. (A) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (B) 32. (A) 33. (A) 34. (A) 35. (A) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (A)
41. (C) 42. (B) 43. (D) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47. (D) 48. (B) 49. (D) 50. (D)
51. (A) 52. (B) 53. (A) 54. (C) 55. (A)

RRB - GS - 29Q

1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(A) Chandragupta II
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Srigupta

2. Shahjahan ascended the Mughal throne in—
(A) 1628 AD
(B) 1626 AD
(C) 1625 AD
(D) 1627 AD

3. Which is correct order?
(A) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(B) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(C) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(D) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb

4. Ibn Batutah visited India during the rule of—
(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Sher Shah Suri
(D) Muhammad-bin-Tughlaq

5. Who was the Nawab of Bengal during 'Battle of Plassey'?
(A) Siraj-ud-daola
(B) Mir Jafar
(C) Mir Qasim
(D) None of these

6. FIFA World Cup, 2006 was played in—
(A) Germany
(B) France
(C) Spain
(D) UK

7. Munaf Patel plays which sport?
(A) Badminton
(B) Football
(C) Cricket
(D) Table-Tennis

8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was—
(A) Bula Choudhury
(B) Arati Saha
(C) Nilima Ghosh
(D) None of these

9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Sri-Lanka
(D) England

10. Which cricket playing countries fight for the 'ASHES'?
(A) Indian and Pakistan
(B) Australia and South Africa
(C) Australia and England
(D) England and West Indies

11. Who was the first Law Minister of independent India?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Vallabhbhai Patel
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Dr. B.R.Ambedkar

12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(A) B.R.Ambedkar
(B) G.V.Mavlankar
(C) N.Sanjeeva Reddy
(D) Dr. S.P.Mukherjee

13. How many states (except Delhi) are there in India?
(A) 28
(B) 29
(C) 25
(D) 30

14. Which country won the first World Cup Cricket?
(A) Australia
(B) India
(C) England
(D) West Indies

15. Who was the woman President of the United Nations?
(A) Sarojini Naidu
(B) Vijaya Lakshmi Pandit
(C) Golda Mayer
(D) Margaret Thatcher

16. Who was the first man to land on moon?
(A) Neil Armstrong
(B) Edwin
(C) Gagarin
(D) John Collins

17. One inch is equal to how many centimeters?
(A) 2.54
(B) 2.84
(C) 2.94
(D) 3.0

18. Bronze is an alloy of copper and—
(A) Nickel
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Aluminium

19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(A) 104
(B) 122
(C) -40
(D) None of these

20. What is the value of XC (Roman Number)?
(A) 100
(B) 40
(C) 110
(D) 90

21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(A) AB
(B) O
(C) A
(D) B

22. Mountain K2 is known as—
(A) Everest
(B) Nanga Parbat
(C) Godwin
(D) Austen

23. Lucknow is situated on the banks of river—
(A) Yamuna
(B) Tapti
(C) Shipra
(D) Gomti

24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(A) Ronaldo
(B) Klose
(C) Ronaldinho
(D) Zidane

25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(A) K C Singhdeo
(B) Nandini Satyaji
(C) Navin Patnaik
(D) Rameshwar Thakur

26. Who is the Finance Minister of India?
(A) Manmohan Singh
(B) P Chidambaram
(C) Murasoli Maran
(D) Pranab Mukherjee

27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(A) Bilaspur
(B) Jabalpur
(C) Bhopal
(D) Raipur

28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(A) Itanagar
(B) Mawsynram
(C) Cherrapunjee
(D) Tezpur

29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(A) Prasen Mukherjee
(B) Ajit Panja
(C) Jagmohan Dalmiya
(D) Sourav Ganguly

ANSWERS
1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (A) 6. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (B) 19. (C) 20. (D)
21. (A) 22. (C) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (B) 29. (C)

8/29/2009

Government Accounts

The financial management of any organization must have a prudent financial system backed by sound and effective accounting procedures and internal controls. A well-designed and well managed accounting system helps ensure proper control over funds.

Accounting policies and procedures are designed to compile accounts fulfilling legal/procedural requirements that govern financial control. Accounts are an integral part of financial management of activities. On the basis of accounts, the Government determines the shape of its monetary and fiscal policies.

STRUCTURE OF ACCOUNTS AND FLOW OF FUNDS

    The accounts of Government are kept in three parts: -

1)Consolidated Funds of India

2)Contingency Funds of India

3)Public Account

CONSOLIDATED FUND OF INDIA

All revenues received by the Government by way of taxes like Income Tax, Central Excise, Customs and other receipts flowing to the Government in connection with the conduct of Government business i.e. Non-Tax Revenues are credited into the Consolidated Fund constituted under Article 266 (1) of the Constitution of India. Similarly, all loans raised by the Government by issue of Public notifications, treasury bills (internal debt) and loans obtained from foreign governments and international institutions (external debt) are credited into this fund. All expenditure of the government is incurred from this fund and no amount can be withdrawn from the Fund without authorization from the Parliament.

CONTINGENCY FUND OF INDIA

The Contingency Fund of India records the transactions connected with Contingency Fund set by the Government of India under Article 267 of the Constitution of India. The corpus of this fund is Rs. 50 crores. In 2005 the limit was raised to 500 crores, so and additional 450crores has been transferred from Consolidated fund of India to Contingency fund of India.Advances from the fund are made for the purposes of meeting unforeseen expenditure which are resumed to the Fund to the full extent as soon as Parliament authorizes additional expenditure. Thus, this fund acts more or less like an imprest account of Government of India and is held on behalf of President by the Secretary to the Government of India, Ministry of Finance, Department of Economic Affairs.

PUBLIC ACCOUNT

In the Public Account constituted under Article 266 (2) of the Constitution, the transactions relate to debt other than those included in the Consolidated Fund of India. The transactions under Debt, Deposits and Advances in this part are those in respect of which Government incurs a liability to repay the money received or has a claim to recover the amounts paid. The transactions relating to `Remittance' and `Suspense' shall embrace all adjusting heads. The initial debits or credits to these heads will be cleared eventually by corresponding receipts or payments. The receipts under Public Account do not constitute normal receipts of Government. Parliamentary authorization for payments from the Public Account is therefore not required.

RAS - Pre-2009 - GS- 90Q

1. Minamata disease is caused by—
(A) Mercury
(B) Cadmium
(C) Lead
(D) Zinc

2. Government of Rajasthan has constituted one organisation to advise the government on reforms in economic matters. This organisation is named as—
(A) Economic Policy and Reforms Council
(B) Reform Committee on Economic Policy
(C) Council for Economic Reforms
(D) Economic Advisory Committee

3. Under which Article of the Indian Constitution, it is the duty of the Union Government to protect States against external aggression and internal disturbance ?
(A) Article 355
(B) Article 356
(C) Article 352
(D) Article 360

4. Which one of the following groups of organisms has significance in diagnosing the death by drowing
(A) Lichens
(B) Protozoa
(C) Cyanobacteria
(D) Diatoms

5. When there is a very heavy rainfall in the Pushkar Hills, where does floods occur ?
(A) Ajmer
(B) Sawai Madhopur
(C) Balotra
(D) Sojat

6. On a specific day and time, temperature was 48°C in Churu and 24°C in Shimla. Two metallic cups identical in all respects contained water at 95°C in Churu and 71°C in Shimla. Which one of these two cups reached room temperature first ?
(A) Cup in Churu
(B) Cup in Shimla
(C) Both cups reached room temperature at the same time
(D) Data are not enough to find out result

7. Who won the Booker's Prize, 2008 ?
(A) Arvind Adiga
(B) Aruna Roy
(C) Rajendra Singh
(D) Medha Patekar

8. The first woman
'Four-star General' in United States of America Military is—
(A) Haldun Woody
(B) Anna Maehays
(C) Mike Mullen
(D) Anne Dun Woody

9. Which one of the following acid is formed during the change of milk into curd ?
(A) Acetic acid
(B) Ascorbic acid
(C) Citric acid
(D) Lactic acid

10. What is the height of Guru Shikhar Peak in Rajasthan ?
(A) 1722 metres
(B) 1727 metres
(C) 1750 metres
(D) 1780 metres

12. 'Archaeopteryx' is a connecting link between which of the following classes of animal ?
(A) Amphibia and Aves
(B) Reptilia and Aves
(C) Reptilia and Mammalia
(D) Aves and Mammalia

13. Tick mark correct statement—
(A) CIMMCO wagon factory restarted in Bharatpur after eight years
(B) CIMMCO factory is started at Bhiwadi for manufacturing coaches
(C) CIMMCO factory is manufacturing chassis of trucks and buses at Alwar
(D) CIMMCO company is engaged in exports of coaches to Asian countries

14. Where is Port Pradeep located ?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) West Bengal
(D) Orissa

15. Mangla-Bhagyam, Shakti and Aishwarya—
(A) Are three schemes for upliftment of scheduled castes' girls
(B) Are oil fields discovered in Barmer-Sanchore basin
(C) Are three universities established in Private sector
(D) Produce natural gas from Jaisalmer basin to supply Ramgah power plant

16. Among the crafts that have been shortlisted by National Institute of Design for Geographical Indicator Status is—
(A) Jaipur for blue pottery and Udaipur for clay work
(B) Zari work of Ajmer and block printing of Sanganer
(C) Embroidary of Barmer and wollens of Jaisalmer
(D) Paintings of Kishangadh and Namdas of Tonk

17. Pearl is mainly constituted of—
(A) Calcium oxalate
(B) Calcium sulphate
(C) Calcium carbonate
(D) Calcium oxide

18. Where is the famous 'Finger Lake Region' located ?
(A) Australia
(B) Austria
(C) United States of America (U.S.A.)
(D) Britain

19. In which year did a major flood occur in Kawas in Barmer ?
(A) 2005
(B) 2006
(C) 2007
(D) 2008

20. Which sect has the headquarters located at Shahpura (Bhilwara) ?
(A) Dadu sect
(B) Vallabh sect
(C) Nimbark sect
(D) Ramsnehi sect

21. Ashtadhyayi was written by—
(A) Varahmihira
(B) Kalidas
(C) Panini
(D) Balram

22. The whole dispute between Subhash Bose and right wing, after the Tripuri session of Congress centred round to the question of—
(A) Formation of Congress working committee
(B) Policy towards princely states
(C) Attitude towards central government
(D) Double membership of Congress Socialist Party members

23. Adamya Chetna Trust, Havells India Limited, Hindustan Zinc Limited and DSCL Kota (Shree Ram Group) are some Trust/Corporates related to—
(A) Production of handicrafts and industrial goods
(B) Mid-Day Meal Programme
(C) Infrastructure development in Rajasthan
(D) Special Economic Zone in Rajasthan

24. One Rajasthan-born industrialist contributed a sum of Rs. 22,000 in 1920s to C.V. Raman's path breaking research which won him the Nobel Prize—
(A) Purshotam Das Bajaj
(B) Jamshedjee Tata
(C) Magni Ram Bangur
(D) Ghanshyam Das Birla

25. Who is the author 'ANDHAYUG' ?
(A) Ram Dhari Singh Dinkar
(B) Mahaveer Prasad Diwedi
(C) Dharam Veer Bharti
(D) Mohan Rakesh

26. United Nations General Assembly President is—
(A) John Major
(B) Miguel d'Escoto
(C) Jacquesrene Chirac
(D) Jiang Zemin

27. In which continent are the Atlas Mountains situated ?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Australia
(D) Europe

28. Per Capita Income at current prices in Rajasthan during 2007-08 is about—
(A) 20,000 Rs.
(B) 22,000 Rs.
(C) 24,000 Rs.
(D) 18,000 Rs.

29. Nawalgadh (Sikar) in Rajasthan was in news because of—
(A) Bumper crop of kharif season particularly the production of bajra
(B) The government of Rajasthan has taken responsibility to provide the land to cement manufacturers
(C) Ginder Utsav is started during the month of Shrawan to attract tourists
(D) A private university is sanctioned by government for this area

30. Which one of the following changes occur when salt is added in the water ?
(A) Boiling point is increased and freezing point is decreased
(B) Boiling point is decreased and freezing point is increased
(C) Both boiling point and freezing point are decreased
(D) Both boiling point and freezing point are increased

31. When a person enters in a dark room from strong light area, he is not able to see clearly for some
time. Later he gradually begins to see things. This is because—
(A) Changes in the size of pupil
(B) Changes in the diameter and focal length of lens
(C) Bleaching and reformation of Rhodopsins
(D) Eyes become familiar with darkness in course of time

32. Exclude which is not correct—
(A) RUDA is functioning for creation of more avenues of employment in the rural nonfarm sector
(B) Bureau of Investment Promotion is an agency for promotion of Small Scale Industry projects
(C) RIICO is an apex organization engaged in postering growth of industrialisation in the state
(D) Rajasthan Small Industries Corporation is functioning to assist Small Scale Industry and handicrafts

33. The art style which combines Indian and Greek feature is called
(A) Sikhar
(B) Verra
(C) Gandhar
(D) Nagar

34. In which city of India, first D.N.A. Bank of Asia is established recently ?
(A) Jaipur
(B) Kota
(C) Chennai
(D) Lucknow

35. Raika's in Rajasthan are
(A) Traditionals horse breeders
(B) Traditional camel breeders
(C) Used to sell goods from village to village
(D) Salt-traders

36. The first session of Rajputana-Madhyabharat Sabha was held in 1918 at—
(A) Delhi
(B) Ajmer
(C) Indore
(D) Udaipur

37. Who is the author of the book named 'The Audacity of Hope' ?
(A) Nayan Tara Sehgal
(B) Salman Rushdie
(C) Vikram Seth
(D) Barack Obama

38. RIDCOR stands for—
(A) Road Infrastructure Development Company of Rajasthan
(B) Rail Information Download Corporation of Rajasthan
(C) Rajasthan Indoor Decoration Corporation of Railways
(D) Rail Infrastructure Development Corporation of Rajasthan

39. Inscription which throw light on the writings of Maharana Kumbha is—
(A) Kumbhalgarh inscription (1460 A.D.)
(B) Kirtistambha Prashasti (1460 A.D.)
(C) Jagannath Rai inscription (1652 A.D.)
(D) Raj Prashasti (1676 A.D.)

40. Jnan Pith award has been given to (06th November 2008)—
(A) Vinit Narayan
(B) Rehman Rahi
(C) Kamleshwar
(D) Gyan Chaturvedi

41. For which desirable character the transgenic crop 'Golden Rice' is produced ?
(A) Vitamin 'A'
(B) Essential Amino Acids
(C) Insulin
(D) Characteristic Starch

42. The world's youngest King belongs to which country ?
(A) Saudi Arab
(B) Japan
(C) Bhutan
(D) Thailand

43. Mammoth is the ancestor of—
(A) Dog
(B) Horse
(C) Camel
(D) Elephant

44. Which district in Rajasthan grows, in largest quantity, psyllium husk (planto ovata) or 'Isabgol' ?
(A) Jhalawar
(B) Jalore
(C) Sirohi
(D) Bundi

45. Who launched the 'Lasodia Movement' for social reforms amongst the Bhils of Mewar, Bagar and nearby regions ?
(A) Mavji
(B) Govind Giri
(C) Surmal Das
(D) Moti Lal Tejawat

46. Chairman of Indian Space and Research Organization is—
(A) Krishna Swamy Kasturirangan
(B) A.P.J. Abdul Kalam
(C) G. Madhavan Nair
(D) K.M. Bhandari

47. Most stable Ecosystem is
(A) Forest
(B) Grassland
(C) Desert
(D) Marine

48. Which tree is called the 'Flame of the Forest in Rajasthan' ?
(A) Khejri
(B) Neem
(C) Palas
(D) Paras Peepul

49. Which city is known as 'Suncity' in Rajasthan ?
(A) Jodhpur
(B) Udaipur
(C) Bikaner
(D) Jaisalmer

50. Which was common among Brahma Samaj, and Ram Krishna Mission Arya Samaj ?
(A) None of these three had a political mission, but they helped to develop a spirit of patriotism
(B) All the three originated from Bengal
(C) Founder of all the three were educated in England
(D) Founder of all the three took active part in politics

51. Tick mark which is incorrect about NREGA
(A) This Act spells out the type of works which are permitted
(B) Like in other government programmes transparency and accountability is also not possible in this programme
(C) This Act specifies the individual works but only for the scheduled castes and tribes below the poverty line
(D) The guarantee of •274 year employment during a year is possibly the most important feature of this Act.

52. Mahajanpad situated on the bank of river Godavari was—
(A) Avanti
(B) Vatsa
(C) Assaka
(D) Kamboja

53. Which mineral is found in Nathra-ki-Pal area of Rajasthan ?
(A) Iron ore
(B) Copper
(C) Lead and Zinc
(D) Manganese

54. One of the following sites from where the famous Bull-seal of Indus Valley Civilization was found
(A) Harappa
(B) Chanhudaro
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro

55. Tick mark which is incorrect about inflation—
(A) Inflation indicates the rise in the price of a basket of commodities on a point-to-point basis
(B) The inflation rate in India is calculated on the basis of the wholesale price index
(C) For some commodities retail prices are also considered for measurement of inflation
(D) Inflation rate going down does not mean prices are declining

56. Which district has the least population density in Rajasthan ?
(A) Bikaner
(B) Jodhpur
(C) Barmer
(D) Jaisalmer

57. Bio-magnification means—
(A) Fast spreading of cancer cells in the body
(B) Increasing the amount of pesticides in the organisms of successive trophic level
(C) To see the microscopic parts of the body by microscope
(D) Sudden increase in the number of the individuals of a species in a specific area

58. Chandrayaan-I was launched from—
(A) Orissa
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

59. By which process, Alum cleans the muddy water ?
(A) Absorption
(B) Adsorption
(C) Coagulation
(D) Dialysis

60. Match List-I (Development Programme) with List-II (Coverage Area) and give the correct answer on the basis of codes given below the list—
List-I
(a) Mewat Area Development Programme
(b) Border Area Development Programme
(c) Dang Area Development Programme
(d) Magra Area Development Programme
List-II
1. Eight blocks of Alwar and three blocks of Bharatpur
2. Thirteen blocks of four Districts
3. 357 Gram Panchayats of 21 Panchayat Samitis
4. 14 blocks covering Ajmer, Bhilwara, Chittorgarh, Pali and Rajsamand districts
5. Saharia tribal families residing in Shahbad and Kishangarh blocks
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 5 2
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 5 3
(D) 1 4 2 3

61. Handloom Mark shows the standard of—
(A) Handloom clothes
(B) Craft works
(C) Hand embroidery
(D) Hand block printing

62. Which country has signed an agreement on civil nuclear cooperation with India in September 2008 ?
(A) Australia
(B) Japan
(C) Brazil
(D) France

63. Who was appointed as President of South Africa after resignation of Thabo Mbeki ?
(A) Nelson Mandela
(B) Kglema Motlanthe
(C) Taro Aso
(D) Morgan Tsvangirai

64. In which year was the Desert development programme started in Rajasthan ?
(A) 1960-61
(B) 1977-78
(C) 1982-83
(D) 1994-95

65. Which of the following pair is matching ?
(A) Badla (Water-bottle) — Jaipur
(B) Masuria Sari — Kota
(C) Namda — Jodhpur
(D) Marble Carving — Tonk

66. Under whose Command Marwari forces were sent to Khanwa to support Sanga against Babur ?
(A) Rao Ganga
(B) Maldeo
(C) Biram Deo
(D) Suja

67. The 'Hot Spot' of Biodiversity in India are—
(A) Western Himalayas and Eastern Ghat
(B) Western Himalayas and Sunderban
(C) Eastern Himalayas and Western Ghat
(D) Eastern Himalayas and Silent Valley

68. Who has been chosen for the Bharat-Ratna ?
(A) Devanand
(B) Pandit Bhimsen Joshi
(C) Kanshi Ram
(D) Atal Bihari Vajpayee

69. What is the product found in large quantities in Churu-Bikaner-Sri Ganganagar belt, which is (i) a source of environmental pollution, (ii) used for raising soil fertility, and (iii) after value addition, is used in health and building sector ?
(A) Limestone
(B) Lignite
(C) Fullers Earth
(D) Gypsum

70. In Rajasthan each state had a Mahakma Baqoit which used to—
(A) Charge the revenue arrears in good harvest years
(B) Make the payments of King's dues
(C) Collect the dues from government servants
(D) Collect the loans for the Kings

71. Generally where coral reefs are found ?
(A) In temperate climate above 18°C
(B) Between tropics of cancer and tropics of capricorn coastal areas
(C) On both east and west coasts of continents and islands only
(D) On colder sea coasts

72. Which one of the followings is used in the synthesis of polythene ?
(A) Methane
(B) Ethylene
(C) Propane
(D) Butane

73. A bird's eye view of macro economic developments under various programmes launched by the state government in Rajasthan is available in—
(A) Economic Review
(B) Reserve Bank of India Bulletin
(C) Economic and Political Weekly
(D) Sujas

74. How many are there 'Million Plus Population' cities in India (Census 2001) ?
(A) 39
(B) 29
(C) 49
(D) 59

75. National Water Development Agency was established in the year—
(A) 1969
(B) 1970
(C) 1980
(D) 1990

76. Author of 'Nyaya Darshan' was—
(A) Gautam
(B) Kanad
(C) Kapil
(D) Badrayan

77. KANDHMAL is in which State ?
(A) Orissa
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Gujarat

78. Indian PM Manmohan Singh is an elected member of Rajya Sabha from which State ?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Assam
(D) Gujarat

79. In which province Muslim League formed their government after 1946 elections ?
(A) Bengal
(B) North-West Frontier
(C) Punjab
(D) Bihar

80. Which city can be called 'the Manchester' of Rajasthan ?
(A) Kota
(B) Pali
(C) Beawar
(D) Bhilwara

81. Pheromones are found in—
(A) Insects
(B) Snakes
(C) Birds
(D) Bats

82. Which State is not a part of 'seven sisters' of North-Eastern States ?
(A) Meghalaya
(B) West Bengal
(C) Arunachal Pradesh
(D) Tripura

83. The main function of colonization in Rajasthan is to—
(A) Provide residential plots
(B) Acquire land by the government
(C) Provide irrigation facilities
(D) Allot land

84. Who is the Governor of West Bengal ?
(A) Gopal Gandhi
(B) Shiv Charan Mathur
(C) Surjeet Singh Barnala
(D) Nawal Kishore Sharma

85. Which Act introduced 'Dyarchy' at the centre ?
(A) The Act of 1909
(B) Government of India Act, 1919
(C) Government of India Act, 1935
(D) The Indian Independence Act, 1947

86. The symbol of World Wild-life Fund is—
(A) Polar Bear
(B) White Bear
(C) Red Panda
(D) Cheeta

87. The Electoral College for the United States Presidential Election is constituted by the—
(A) Members of United States Congress
(B) Members of House of Representatives
(C) Members of Senate
(D) None of them

88. In what direction Monsoon rainfall in Rajasthan increases ?
(A) Southwest-Northeast
(B) Southeast-Northwest
(C) Northwest-Southeast
(D) South-North

89. Dhawadia were the persons—
(A) Engaged in looting of caravans and kafilas
(B) Who used to collect the taxes for kings
(C) Who used to stock the foodgrains
(D) Who used to participate in the race

90. By which process the sea water can be converted into pure water ?
(A) Deliquescence
(B) Efflorescence
(C) Electric separation
(D) Reverse osmosis

91. Place where the 'Jal Durg' (fort erected in water) is located—
(A) Ajmer
(B) Amber
(C) Siwana
(D) Gagron

92. In which of the following crop Azolla-Anabaena biofertilizer is used ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Mustard
(D) Cotton

94. Which group of districts has highest forest area ?
(A) Baran - Udaipur - Chittaurgarh
(B) Bharatpur - Jhalawar - Kota
(C) Karauli - Sirohi - Dungarpur
(D) Banswara - Dholpur – Raj Samand

95. Which one of the following statements in FALSE ?
(A) The special rubber tyres of air craft are made slightly conducting
(B) The blue waves scattered more than violet waves of light so that the sky appears blue not violet
(C) A comb run through one's wet hair does not attract small bits of paper
(D) Vehicles carrying inflammable material usually have metallic ropes touching the ground

97. Who represented Congress in Second Round Table Conference ?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Moti Lal Nehru
(C) Abul Kalam Azad
(D) Mahatma Gandhi

99. The Maitri Express train is introduced between the stations—
(A) Kolkata and Dhaka
(B) Amritsar and Lahore
(C) Delhi and Srinagar
(D) Lucknow and Kathmandu

100. Buxa Tiger Project is located in which state of India ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) West Bengal

Answers :
1. (A) 2. (A) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (A) 7. (A) 8. (D) 9. (D) 10. (B)
11. (C) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (B) 16. (A) 17. (C) 18. (C) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (D) 25. (C) 26. (B) 27. (B) 28. (B) 29. (C) 30. (A)
31. (D) 32. (B) 33. (C) 34. (D) 35. (B) 36. (A) 37. (D) 38. (A) 39. (A) 40. (B)
41. (A) 42. (C) 43. (D) 44. (B) 45. (B) 46. (C) 47. (D) 48. (C) 49. (A) 50. (A)
51. (B) 52. (C) 53. (A) 54. (D) 55. (D) 56. (D) 57. (B) 58. (D) 59. (C) 60. (B)
61. (B) 62. (D) 63. (B) 64. (B) 65. (B) 66. (A) 67. (C) 68. (B) 69. (D) 70. (B)
71. (A) 72. (B) 73. (A)
74. (*) In India as per population Census-2001, the number of 'Million Plus Population' cities is 35. Thus, all the four alternatives given in the question are incorrect.
75. (*) National Water Development Agency was set in July 1982 as Autonomous Society.
76. (A) 77. (A) 78. (C) 79. (A) 80. (C) 81. (A) 82. (B) 83. (D) 84. (A) 85. (C)
86. (C) 87. (A) 88. (A) 89. (A) 90. (D) 91. (D) 92. (B) 93. (B) 94. (D) 95. (B)
96. (A) 97. (D) 98. (D) 99. (A) 100. (D)

8/28/2009

SSC 2008 - 75Q

1. In which State was the first non- Congress Government set up in Independent India?
(a) Punjab (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) Kerala.


2. Cheap money means
(a) low rates of interest. (b) low level of saving.
(c) low level of income. (d) low level of standard of living.


3. Under the rules of the IMR, each member is required to declare the par value of its legal tender money in terms of the US dollars and
(a) Silver. (b) Gold.
(c) Pound Sterling. (d) Diamond.
4. The Government takes 'Ways and means advances' from
(a) RBI. (b) IDBI.
(c) SBI. (d) ICICI.
5. Kisan Credit Card Scheme was introduced in
(a) 1991. (b) 1996.
(c) 1998. (d) 2000.
6. Compared to the rich the poor save
(a) a large part of their income. (b) an equal part of their income.
(c) a smaller part of their income.(d) all of their incomes.
7. One of the main factors that led to rapid expansion of Indian exports is
(a) imposition of import duties. (b) liberalization of the economy.
(c) recession in other countries. (d) diversification of exports.
8. When too much money is chasing too few goods, the situation is
(a) Deflation. (b) Inflation.
(c) Recession. (d) Stagflation.
9. With which crop has Green Revolution been associated?
(a) Rice (b) Wheat
(c) Pulses (d) Sugarcane.
10. Who was the first Indian Governor-General of India ?
(a) B.R. Ambedkar (b) C.Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Dr. S. Radhakrishnan
11. A candidate, to become a member of the Rajya Sabha, should not be less than
(a) 21 years of age. (b) 25 years of age.
(c) 30 years of age. (d) 32 years of age.
12. Which Constitutional Amendment gave precedence to the Directive Principles of State Policy over Fundamental Rights?
(a) 42nd (b) 44th
(c) 52nd (d) 56th .
13. Nov. 26, 1949 is a significant day in the history of our constitution because
(a) India took a pledge of complete independence on this day.
(b) the Constitution was adopted on this day.
(c) India became a Republic on the day.
(d) the first amendment of the Constitution was passed on this day.
14. Which of the following expressions does not figure in the Preamble to the India Constitutions?
(a) Sovereign Democratic Republic
(b) Socialist (c) Secular
(d) Federal.
15. Which one of the following Presidents of India served for two terms?
(a) S.Radhakrishnan (b) Rajendra Prasad
(c) Zakir Hussain (d) V.V. Giri.
16. The maximum strength of the elected members of the House of the People (Lok Sabha) is
(a) 530. (b) 545.
(c) 540. (d) 550.
17. How many readings does a non-Money Bill have in each House of the Parliament?
(a) Two (b) Three
(c) Four (d) One.
18. Money Bill can be introduced in the State Legislative Assembly with the prior permission of the
(a) Governor of the State.
(b) Chief Minister of the State.
(c) Speaker of Legislative Assembly.
(d) Finance Minister of the State
19. The Prime Minister who was voted out of power by the Parliament was
(a) Indira Gandhi. (b) Morarji Desai.
(c) V.P. Singh. (d) Chandrashekhar.
20. The Union Parliament consists of
(a) the President of India.
(b) the Council of States (Rajya Sabha).
(c) the House of the People (Lok Sabha)
(d) All of these.
21. The Indian National Congress had passed the famous resolution on "Non-Cooperation" in 1920 as its session held at
(a) Lucknow. (b) Delhi.
(c) Bombay. (d) Calcutta.
22. Who is known as the 'Grand Old Man of India'?
(a) Dadabhai Naoroji (b) Gopal Krishan Gokhale
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Surendranath Banerjee.
23. Which of the following can be considered as the most useful and outstanding reforms made by Lord Curzon, especially in respect of the people living in the undivided province of Punjab?
(a) Educational Reforms (b) Police Reforms
(c) Industrial Reforms (d) Agricultural Reforms
24. Who among the following was sent as an Ambassasdor to the royal court of Jahangir by James I, the then King of England?
(a) John Hawkins (b) William Todd
(c) Sir Thomas Roe (d) Sir Walter Raleigh.
25. 'Dyarchy' was introduced in the Government of India Act of
(a) 1909. (b) 1919.
(c) 1935. (d) None of these.
26. The transfer of Government from the 'Company' to the 'Crown' was pronounced by Lord Canning (Nov. 1, 1858) at
(a) Calcutta. (b) Delhi.
(c) Patan. (d) Allahabad.
27. The India National Congress and the Muslim League came closer to each other in 1916 at
(a) Lahore. (b) Amritsar.
(c) Lucknow. (d) Haripura.
28. The first General-Secretary of the Indian National Congress was
(a) Dadabhai Naoroji (b) A.O. Hume
(c) Ferozeshah Mehta (d) Badruddin Tyabji.
29. Raja Rammohun Roy organized a historic agitation against the
(a) caste system. (b) evil custom of sati.
(c) degrading position of women in society
(d) Practice of superfluous religious rituals.
30. "Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge…"
This was stated on the night of Aug. 14, 1947 by
(a) Dr. B.R. Ambedkar. (b) C.Rajagopalachari.
(c) Jawaharlal Nehru. (d) Dr. Rajendra Prasad.
31. The highest grade and best quality coal is
(a) Lignite. (b) Peat.
(c) Bituminous. (d) Anthracite.
32. The "Dark Continent" is
(a) Africa. (b) South America.
(c) Australia. (d) Asia.
33. Which one of the following is the wettest place in India?
(a) Mahabaleshwar (b) Cherrapunji
(c) Udhagamandalam (d) Mawsynram.
34. The approximate length of the coast-line of India is
(a) 5,500 km. (b) 6,000 km.
(c) 6,500 km. (d) 7,000 km.
35. The area with annual rainfall less than 50 cm in a year is
(a) Meghalaya. (b) Leh in Kashmir.
(c) Coromandel (d) Konkan coast.
36. Silent Valley of Kerala
(a) is the only evergreen forest in India.
(b) contains costly timber trees.
(c) is a good picnic spot.
(d) contains rare species of plants and animals.
37. The only sanctuary where Kashmir stag is found is
(a) Kanha. (b) Dachigam.
(c) Gir. (d) Mudumalai.
38. The Visvesvaraya Iron & Steel Ltd. is located at
(a) Bangalore. (b) Bhadravati.
(c) Mangalore. (d) Mysore.
39. Which dam of India is the highest?
(a) Mettur (b) Rihand
(c) Thein (d) Bhakra.
40. Of the gross cropped area in India, the foodgrains occupy
(a) more than 70 per cent. (b) 60 to 70 per cent.
(c) 50 to 60 per cent. (d) less than 50 per cent.
41. Kaziranga National Park is famous for
(a) Rhinoceros. (b) Tiger.
(c) Lion. (d) Crocodile.
42. The colour of human skin is produced by
(a) Haemoglobin. (b) Insulin.
(c) Adrenaline. (d) Melanin.
43. Which one of the following is not transmitted via blood transfusion?
(a) Hepatitis (b) Typhoid
(c) HIV (d) Malaria
44. Which of the following is a fish?
(a) Silverfish (b) Starfish
(c) Dogfish (d) Cuttlefish
45. Which of the following instruments is used to measure humidity?
(a) Kata Thermometer (b) Anemometer
(c) Sling Psychrometer (d) Clinical Thermometer
46. The period of revolution of a geostationary satellite is
(a) 24 hours (b) 30 days.
(c) 365 days. (d) changing, continuously.
47. The type of mirrors used in the headlamp of cars is
(a) parabolic concave (b) plane
(c) spherical convex (d) cylindrical concave
48. Nuclear explosive devices were tested in India at
(a) Sriharikota (b) Bangalore
(c) Pokharan (d) Kanchipuram
49. The gradation and standardization of agricultural products are conducted through
(a) Food Corporation of India.
(b) Directorate of Marketing and Inspection.
(c) Indian Standards Institution.
(d) Central Statistical Organization.
50. The luster of the metals is because of
(a) high density, due to closed packing of atoms.
(b) high polish
(c) reflection of light due to the presence of free electrons.
(d) absorption of light due to the presence of cavities
51. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because
(a) pressure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact.
(b) pressure on the stand is increased by increasing the area of the surface in contact.
(c) pressure on the sand is decreased by decreasing the area of the surface in contact.
(d) pressure on the sand is increased by decreasing the area of the surface in contact.
52. The reason for a swimming pool to appear less deep than the actual depth is
(a) refraction. (b) light scattering.
(c) reflection. (d) interference.
53. Alternating current is converted into direct current by a
(a) transformer. (b) dynamo
(c) oscillator. (d) rectifier.
54. German silver used for making utensils is an alloy of
(a) copper, silver, nickel. (b) copper, zinc, nickel.
(c) copper, zinc, aluminium (d) copper, nickel, aluminium.
55. Which one of the following is used to dissolve noble metals?
(a) Nitric acid (b) Hydrochloric acid
(c) Sulphuric acid (d) Aqua regia.
56. Gunpowder was invented by
(a) Roger Bacon. (b) Colt.
(c) C.V. Raman. (d) Dr. Gatting.
57. The purity of gold is expressed in carats. The purest form of gold is
(a) 24 carats. (b) 99.6 carats.
(c) 91.6 carats. (d) 22 carats.
58. Petroleum consists of a mixture of
(a) Carbohydrates. (b) Carbonates.
(c) Hydrocarbons. (d) Carbides.
59. For which invention is Otto Hahn famous?
(a) Atom bomb. (b) Television
(c) X-rays (d) Miner's safety lamp

60. Which one of the following is not a plant product?
(a) Caffeine (b) Piperine
(c) Nicotine (d) Saccharin.
61. Which of the statements is correct about India's national income?
(a) Percentage share of agriculture is higher than services
(b) Percentage share of industry is higher than agriculture
(c) Percentage share of services is higher than industry
(d) Percentage share of services is higher than agriculture and industry put together.
62. Who among the following has been appointed as the eleventh President of the World Bank for a five- year term with effect from July 1, 2007?
(a) John Wolfensohn (b) Paul Wolfowiz
(c) Robert Zoellick (d) David Morgan.
63. Who among the following has been awarded the Dadasaheb Phalke Award for 2005?
(a) Aparna Sen (b) Govind Nihalani
(c) M.S. Sathyu (d) Shyam Benegal
64. Permanent Revenue Settlement of Bengal was introduced by
(a) Lord Clive (b) Lord Hastings
(c) Lord Wellesley (d) Lord Cornwallis
65. In which year was the Indian Space Research Organization (ISRO) founded?
(a) 1967 (b) 1969
(c) 1970 (d) 1974.
66. Which of the following is not correctly matched?
(a) Indonesia – Jakarta (b) Maldives –Male
(c) North Korea- Seoul (d) Zimbabwe- Harare.
67. Which of the following is the largest parliamentary constituency in terms of area?
(a) Barmer (Rajasthan) (b) Arunachal West (Arunachal Pradesh)
(c) Ladakh (Jammu & Kashmir) (d) Uttarakhand East (Uttarakhand)
68. The first Commonwealth Games were held in the year 1930 at
(a) London (the UK). (b) Sydney (Australia)
(c) Hamilton (Canada). (d) Auckland (New Zealand).
69. The Nuclear Non- Proliferation Treaty came into force in
(a) 1967 (b) 1970
(c) 1971 (d) 1974.
70. Which State of India has the largest percentage of poor?
(a) Bihar (b) Chhatrisgarh
(c) Orissa (d) Jharkhand
71. The island of Corsica is associated with
(a) Mussolini (b) Hitler
(c) Napolean Bonaparte. (d) Winston Churchill.
72. The headquarters of Organization of Petroleum Exporting Countries is located in
(a) Vienna. (b) Riyadh.
(c) Kuwait City. (d) Abu Dhabi.
73. When are the 19th Commonwealth Games scheduled to be held in Delhi?
(a) December, 2008 (b) November, 2009
(c) October, 2010 (d) February, 2011.
74. Jamini Roy distinguished himself in the field of
(a) Badminton (b) Painting
(c) Theatre (d) Sculpture.
75. What percentage of India population is below the official poverty line?
(a) Below 30 per cent (b) 30 per cent to 35 per cent
(c) Above 35 per cent but below 40 per cent
(d) Between 40 per cent and 45 per cent.


ANSWERS(Corrected)

1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (d) 15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (a) 19. (a) 20. (d)

21. (d) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 26. (a) 27. (c) 28. (a) 29. (b) 30. (c)

31. (d) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (b) 36. (d) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b)

41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (b) 45. (c) 46. (a) 47. (c) 48. (c) 49. (b) 50. (c)

51. (a) 52. (a) 53. (d) 54. (b) 55. (d) 56. (a) 57. (c) 58. (c) 59. (a) 60. (d)

61. (d) 62. (c) 63. (d) 64. (d) 65. (b) 66. (c) 67. (c) 68. (c) 69. (b) 70. (c)

71. (c) 72. (a) 73. (c) 74. (b) 75. (a)

Followers