August 26, 2009

Part 2: 50+ Questions in World Geography MCQ

1. What mountains traditionally serve a boundary separating Europe from Asia ?
A. The Alps
B. The Himalayas
C. The Caucasus
D. The Urals
Answer - d

2. In which continent some of its parts are over 1500 miles from the sea and in which the hottest as well as the coldest climates of the world are to be found?
A. Asia
B. Europe
C. America
D. Australia
Answer - a

3. The continent whose southern tip lies closest to Antarctica is:
A. South America
B. Africa
C. Australia
D. Asia
Answer - a

4. The continent of Africa is divided into two parts by the:
A. Sahara Desert
B. Atlas Mountains
C. Congo River
D. Caucasus
Answer - a

5. Of the following, the country located entirely to the north of the Equator is:
A. Columbia
B. Ecuador
C. Bolivia
D. Venezuela
Answer - d

6. The South American country that borders every other country on that continent except Chile and Ecuador is:
A. Brazil
B. Argentina
C. Peru
D. Venezuela
Answer - a

7. Which of the following towns is situated at a higher altitude ?
A. Lhasa
B. Kathmandu
C. Gartole
D. Thimpu
Answer - a

8. There is a country which has an exceptionally long coast bordered by Soviet Union, Sweden and Finland, being the fifth largest country in Europe, and having the largest number of islands along its coast line, the country is:
A. Sweden
B. Norway
C. Poland
D. Denmark
Answer - b

9. New Zealand is:
A. a large ocean bay
B. an archipelago
C. two big islands : North Island, South Island separated by Cook Strait and several small islands
D. a large island
Answer - c

10. The island that is nearly an equilateral triangle (and is the newest province of Canada) with each side about 320 miles long and is heavily forested is:
A. Newfoundland
B. Alberta
C. Nova Scotia
D. Yukon Territory
Answer - a

11. The country more than half of which lies below sea level and which is the most densely populated countries in the world is :
A. Sweden
B. Norway
C. Netherlands
D. Kenya
Answer - c

12.Durand Line is the boundary of the two countries namely:
A. India and Pakistan
B. Pakistan and Afghanistan
C. Nepal and India
D. Nepal and China
Answer - b

13. 17th Parallel divides:
A. India and Pakistan
B. South and North America
C. North and South Korea
D. North and South Vietnam
Answer - d

14. The boundary line between India and Pakistan on their attaining independence in1947 is called:
A. Radcliff Line
B. Durand Line
C. McMahon Line
D. Maginot Line
Answer - a

15. Which line demarcates the boundary between India and China?
A. McMahon
C. Durand
B. Radcliffe
D. Mountbatten
Answer - a

16. The 38th parallel separates:
A. South Korea and North Korea
B. East Germany and West Germany
C. North Vietnam and South Vietnam
D. USA and Canada
Answer - a

17. A feature of the Mediterranean climate is:
A. frequent rain and fog
B. a long growing season
C. hillside farming
D. savanna vegetation
Answer - b

18. The deepest known point of the oceans is found in the:
A. Atlantic Ocean
B. Pacific Ocean
C. North sea
D. Panama Canal.
Answer - b

19. Which of the following is good evidence for concluding that glaciers once covered Canada?
A. Rocks containing melted ice have been found through out Canada
B. Radioactive decay of uranium in Canadian rocks has been measured
C. Scratches on surface rocks in Canada look like scratches made by known glaciers
D. Only glaciers could have formed the high Canadian mountains
Answer - c

20. Which one of the following canals connects Pacific Ocean and Atlantic Ocean?
A. Suez canal
B. Panama canal
C. Kiel canal
D. None of the above
Answer - b

21. Grenada lies in the:
A. Caspian Sea
B. Indian Ocean
C. Caribbean
D. Pacific Ocean
Answer - c

22. New Moore Island is situated in the:
A. Bay of Bengal
B. Indian Ocean
C. Palk Strait
D. Arabian Sea
Answer - c

23. Falkland Islands are in:
A. Pacific
B. Antarctica
C. South Atlantic
D. North Atlantic
Answer - c

24. The interior regions of Eurasia have a large number of inland seas or lakes. Which one of the following touches the boundary of Iran?
A. Aral Sea
B. Lake-Balkash
C. Lake-Baikal
D. Caspian Sea
Answer - d

25. 'Bermuda Triangle' also known as "graveyard of ships", is situated in:
A. Adriatic Sea
B. Beaufort Sea
C. Bering Sea
D. Sargaso Sea
Answer - d

26. The famous American river Mississippi flows into the Gulf known as :
A. the Gulf of Mexico
B. the Gulf of St Lawrence
C. the Gulf of Ob
D. None of these
Answer - a

27. The northern part of Europe is called:
A. Alpine region
B. Scandinavia
C. Benelux
D. New Zealand
Answer - b

28. Which Australian state is an island?
A. Victoria
B. Western Australia
C. Queensland
D. Tasmania
Answer - d

29. Which one of these countries has no coastline?
A. China
B. Hungary
C. Spain
D. Sweden
Answer - b

30 Which country is nearest to the South Pole?
A. Australia
B. New Zealand
C. Chile
D. South Africa
Answer - c

31. The basin of which one of the following rivers is the widest?
A. Amazon
B. Nile
C. Congo
D. Volga
Answer - a

32. Greenwich Mean Time is the local time of:
A. 180° longitude
B. 80° W longitude
C. 0° longitude
D. 80° E longitude
Answer - c

33. London is located at 0°, while Baghdad at 45° east. If a news is broadcast from London at 10 AM, at what time it will be heard at Baghdad?
A. 11.30 AM
B. 2.00 PM
C. 1.00 PM
D. 12.30 PM
Answer - c

34. The International Date Line is closest to which one of the following ?
A. Japan
B. Greenwich, England
C. Canary Islands
D. Aleutian Islands
Answer - d

35. If Amsterdam is X + 1, Montreal is X– 5, Tokyo is X+ 9 and Lisbon is X, X denotes:
B. the temperature as measured by the Kelvin scale to arrive at the temperature as measured by the Celsius scale
C. base from which height and depth from the sea-level is measured
D. the figure to be used from converting the Imperial System to the Metric System
Answer - a

36. Which of the following would be the right time when it is 5.30 pm in India ?
A. America –9 a.m.
B. Moscow–12 p.m.
C. Brazil –7 a.m.
D. London –12 noon
Answer - d

37. Which of the following is a block mountain?
A. Alps
B. Vosges
C. Rocky
D. Andes
Answer - b

38. Mountains are important in the Middle East because they:
A. are the source of rivers
B. are rich in minerals
C. block the cold winds
D. cause rainfall
Answer - a

39. Match the following:

a. Rift Valley 1. Apalachians
b. Fold 2. Vosges
c. Block 3. Red Sea
d. Volcanic Mountain 4. Fujiyama

A. a3, b1, c4, d2
B. a3, b2, c1, d4
C. a3, b1, c2, d4
D. a3, b4, c2, d1
Answer - c

40. The Baku region of Russia is known for:
A. aircraft industry
B. petroleum production
C. iron smelting
D. ship building
Answer - b

41. Which volcano in the Philippines erupted after remaining dormant for nearly six centuries?
A. Barren islands
B. Mt Fujiama
C. Mt Unzen
D. Mt Pinatubo
Answer - d

42. Identify which one of the following pairs is wrong?
A. Hurricane –Central United States
B. Trade winds – blow towards the equator
C. Doldrums –near the equator
D. New Moore Island– India
Answer - a

43. Tropical cyclone system occurring in Philippines, Japan and China sea is known as:
A. tornadoes
B. typhoons
C. thunder
D. hail storm
Answer - b

44.Great Britain is warmer than other places of the world at the same distance from the equator because of :
A. its nearness to water
B. its altitude
C. the warming effects of the Gulf Stream
D. its distance from water
Answer - c

45. Fog is common around New-found land Coast because:
A. icebergs melt around the coast
B. warm and cold currents meet
C. the rainfall is heavy
D. high tides cause storms
Answer - b

46. Which of the following cities is situated on the banks of River Tiber?
A. Tokyo
B. Rome
C. Peking
D. Berlin
Answer - b

47. Which of the following rivers has a "bird's foot" delta?
A. The Amazon
B. The Brahmaputra
C. The Mississippi
D. The Nile
Answer - d

48. The main stream of the river Ganga which flows into Bangladesh beyond Farakka is known as:
A. Banganga
B. Brahmaputra
C. Padma
D. Suvarna Rekha
Answer - d

49. The two cities that are most similar in terms of climate are:
A. Vancouver – Paris
B. Capetown –Algiers
C. Montreal – Murmansk
D. Panama City– Tokyo
Answer - b

50. When there is summer in North Africa, South Africa will experience:
A. summer
B. winter
C. autumn
D. fall
Answer - b
Other Bits on World Geography :


No comments: